Biblioteca Sfantului Sinod: Cum arată prima ediție romanească a Canonului Sfantului Andrei Criteanul

Biblioteca Sfantului Sinod a publicat imagini inedite cu pagina de titlu a primei ediții romanești a slujbei Canonului Sfantului Andrei Criteanul, aflat in colecțiile instituției.

Ediția datează din anul 1726 și conține un număr de 80 pagini. Anterior Canonul Sfantului Andrei Criteanul fusese publicat in slavonă in diferite ediții ale Triodului.

Despre publicarea slujbei in limba romană se cunoaște faptul că a fost finanțată de preotul Nicola din București, pentru a putea fi oferită celor apropiați. Gestul indică faptul că slujba Canonului Mare era citită și particular, nu numai de două ori in Postul Mare.

„Avem de a face cu un gest de binefacere adresată nu doar unor creștini particulari, ci și comunităților parohiale și mănăstirești”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Sfantului Sinod.

Pagina de titlu a primei ediții romanești a Canonului Mare al Sfantului Andrei Criteanul. Foto credit: Biblioteca Sfantului Sinod

Transliterat, textul este următorul:

„Slujba Marelui Canon A celui dintru sfinţi părintelui nostru Andrei, Arhiepiscopul de la Crit. Acum intai tălmăcit pre limba rumanească; Cu blagoslovenia prea sfinţitului Mitropolit al Ungrovlahiei, chir Daniil; Prin osardia şi cheltuiala Popei Nicolei ot Bucureşti sin Damaschiun shimonah. Dandu-se in dar pe la sfintele biserici. Ci la care biserică s-ar randui sau cine o ar dobandi să zică Dumnezeu să-l iarte. In anul de la facerea lumii 7234 (1726). De cucernicul intru preoți popa Stoica Iacovici tipograful”.

Canonul Sfantului Andrei Criteanul este un imn liturgic al pocăinței cu peste 250 de stihiri.

Foto credit: Biblioteca Sfantului Sinod


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 48

Id: 80823

Data: Apr 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).