Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris a organizat în perioada 8-11 octombrie 2020 o sesiune de evaluare a cursanţilor înscrişi în cele patru programe de studiu: Pastorație și duhovnicie, Apostolia. Trăirea și înțelegerea lucrătoare a credinței, Cercetați Scripturile și Școala Părinților.
Anul acesta, evaluarea a avut loc online prin intermediul platformei Zoom.
„Pe lângă evaluarea propriu-zisă, întâlnirile noastre anuale au și o foarte pronunțată dimensiune formativă, cumva în continuarea cursurilor de peste an. Anul acesta, această componentă a trebuit redusă, dar chiar și așa am avut parte de două prelegeri foarte consistente, ambele dedicate temei care ne domină viața în perioada aceasta – pandemia de Covid-19 și impactul ei în viața Bisericii”, a spus Părintele George Vâlcu, secretar al CDS Paris – secțiunea în limba română.
În seara zilei de 8 octombrie, părintele profesor Daniel Benga de la Departamentul de Teologie Ortodoxă al Universității Ludwig-Maximilian din München, a susținut prelegerea inaugurală a sesiunii: „Reflecții asupra celebrării Sfintei Liturghii în timp de pandemie”.
Părintele a subliniat că dificultăţile provocate de epidemie reprezintă în sine și o serie de oportunități.
„Mai ales șansa de a redescoperi cu ochi noi și de a prețui mai mult Dumnezeiasca Liturghie, posibilitatea primirii Sfintei Împărtășanii și, în general, ocaziile de adunare laolaltă, în rugăciune, ca popor al lui Dumnezeu”.
Zilele de 9 şi 10 octombrie au fost alocate evaluării propriu-zise.
În timpul întâlnirii concluzive din 11 octombrie, Părintele profesor Patriciu Vlaicu, coordonatorul secțiunii în limba română a Centrului, a anunțat rezultatele evaluării.
„De 8 ani organizăm aceste module de formare, iar în fiecare an am avut înscriși între 200 și 300 de cursanți. Mulți dintre cursanții noștri au absolvit chiar mai multe module, întrucât an de an Centrul nostru oferă programe de studiu noi pentru cei interesați să revină. În anul academic 2019-2020, au fost înscriși 224 de cursanți și ne putem declara mulțumiți în legătură cu asiduitatea și participarea lor la cursuri”, a menţionat Pr. Patriciu Vlaicu.
Prezent la întâlnirea de duminică, Mitropolitul Iosif i-a binecuvântat și felicitat pe absolvenți pentru rezultatele obținute şi le-a mulţumit celor care contribuie la activitatea CDS Paris.
Prelegerea din ultima zi a fost susținută de Episcopul Ignatie al Huşilor. Ierarhul a vorbit despre dificultățile cauzate de Covid-19 şi a explicat că există şi dimensiuni pozitive ale acestei experințe pe care o traversăm cu toţii.
„Dintr-odată am simțit că timpul este la dispoziția mea. De obicei – știți bine! – ne plângem că timpul este cel mai mare dușman al nostru, nu reușim să ne gestionăm pe parcursul unei zile toate activitățile pe care ni le-am propus”.
„Pentru cei cu familii, timpul a fost la dispoziția lor pentru a-l folosi împreună cu membrii familiei; a fost, de asemenea, și mult timp care a putut fi alocat rugăciunii”, a conchis Preasfinţia Sa.
CDS Paris
Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” este o instituție de cultură şi spiritualitate fondată în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Inaugurat în iulie 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Catedrala Mitropolitană din Paris.
Centrul funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și este împărțit în două secțiuni – una organizând programe în limba română, iar cealaltă, în limba franceză.
Foto credit: CDS Paris
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 299
Id: 71578
Data: Oct 13, 2020
Imagine:
Peste 300 de cărţi şi 30.000 de ziare, reviste şi alte periodice din secolele XIX şi XX, care au fost digitalizate în ultimii ani, pot fi accesate printr-o aplicaţie pentru telefonul mobil, lansată vineri de Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, informează
Data: Oct 13, 2020
Mitropolia Basarabiei a transmis, prin păstorul ei duhovnicesc, un mesaj de solidaritate cu pelerinii care nu mai au dreptul în acest an să participe la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi.
Mitropolitul Petru a precizat că epidemia a fost tratată de .....
Data: Oct 13, 2020
Ziua internaţională pentru reducerea riscului dezastrelor a fost inițiată în 1989, după convocarea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Scopul consta în promarea unei culturi globale de conştientizare a riscurilor şi de reducere a dezastrelor, .....
Data: Oct 13, 2020
La demisolul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti (FTOUB) au loc lucrări de reabilitare şi modernizare.
Lucrările au început în 2019 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh .....
Data: Oct 13, 2020
În cuvântul rostit la sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi, desfăşurată anul acesta cu restricţii, Mitropolitul Teofan a făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale şi a oferit câteva răspunsuri pentru timpurile pe care le trăim.
„Prezenţa epidemiei în viaţa .....
Data: Oct 14, 2020
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor a liturghisit marţi la Catedrala din Iaşi cu prilejul sărbătorii Aducerii moaştelor Sf. Andrei în capitala Moldovei.
Data: Oct 14, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Manastire Sinaia - 4. Troparul Adormirii Maicii Domnului
Sfanta Manastire Sinaia - 9. Apostoli de la margini
Sfanta Manastire Sinaia - 10. Aparatoare Doamna
Sfanta Manastire Sinaia - 7. Cuvant bun
Sfanta Manastire Sinaia - 3. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara
Sfanta Manastire Sinaia - 13. Versuri din Psalmi
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).