Centrul de Ajutor dedicat Vieții este unul din proiectele de referinta ale regretatului Pr. Lucian Rosu din Italia

Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV) „Sfânta Filofteia” este unul dintre proiectele de referinţă implementate în timpul vieţii de regretatul Părinte Lucian Roşu din Italia.

Părintele a fost unul dintre cei mai activi clerici români din Episcopia Italiei şi a trecut la cele veșnice în luna ianuarie a acestui an, în urma unei suferinţe îndelungate.

Pentru a comemora personalitatea Părintelui Lucian Roşu, Episcopia Italiei publică, în trei părţi, o biografie în care evidenţiază realizările din timpul misiunii sale pastorale.


„FILANTROPIA are scopul de a-l ajuta pe OM să ajungă la DUMNEZEU” – Părintele Protopop LUCIAN ROȘU (Partea a doua)

ACTIVITATEA SOCIAL – FILANTROPICĂ

1. Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV) „Sfânta Filofteia”

Pronia dumnezeiască a rânduit ca, în data de 3 iunie 2008, ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Luchilian, să fie înființat Centrul de Ajutor dedicat Vieții (CAV) „Sfânta Filofteia”, sub oblăduirea Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, având ca membri fondatori Parohia „Sfânta Cruce” și Asociația „Movimento per la Vita” din Torino. Numărul mare de avorturi, în rândul comunității române, l-a determinat pe părintele Lucian Roșu să colaboreze cu Prof. Valter Boero, președintele „Movimento per la Vita” (Mișcarea pentru Viață) din Torino.

Centrele de ajutor dedicate vieții,prin care operează „Movimento per la Vita” (în număr de 315 unități pe teritoriul întregii Italii), sunt asociații de voluntari, autofinanțate, cu personalitate juridică. Ele dispun de numeroși specialiști (medici, psihologi, psihiatri, avocați etc.) și colaborează cu parohii și instituții private și de stat, funcționând ca o rețea, pentru a sprijini, în mod gratuit, atât femeile însărcinate, cât și mamele cu copii, care se află în situații delicate.

Centrul Sfânta Filfoteia s-a constituit juridic la Parohia „Sfânta Cruce”, în via Accademia Albertina, nr. 11, urmând ca, în data de 7 decembrie 2008, ziua prăznuirii Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș și a Sfântului Ambrozie al Mediolanului, să se săvârșească sfințirea Centrului de Ajutor dedicat Vieții „Sfânta Filofteia” în noul sediu din Corso Matteotti, nr. 11, obținut prin bunăvoința asociației „Centro Italiano Feminile” și a Diocezei Catolice din Torino.

A urmat mutarea într-un sediu provizoriu în Piazza Carlo Felice, nr. 80, pentru ca apoi să se găsească un sediu de sine stătător, în chirie, începând cu anul 2013, în Via Cuneo 5D bis. Pe data de 3 decembrie 2013, s-a săvârșit sfințirea Centrului.

Sfinţirea Centrului vechi

Cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în data de 7 decembrie 2019, s-a inaugurat o parte din noul sediu atât al Centrului de Ajutor dedicat Vieții „Sfânta Filofteia”, cât și al Asociației „Sfântul Laurențiu al românilor”, în clădirea cumpărată de Parohia „Sfânta Cruce”, în Via Botticelli, nr. 167, Torino.

Aceasta a fost ultima sfințire la care părintele Lucian Roșu a participat, alături de voluntarii celor două asociații surori, lăsând îndemnuri de mult preț: „Sfânta Filofteia a trăit ca o fecioară și a murit ca muceniță. Ea, fără să știe, instinctiv, sau cu descoperire mare de la Dumnezeu, avea grijă de cei săraci. Sfânta nu îi ajută doar trupește pe cei săraci, ci și sufletește, mijlocind la Dumnezeu pentru noi toți. Nu își astupă urechile, ci îl ascultă pe fiecare. Uităm să zâmbim, uităm să iubim pe cel care vine să ne ceară ceva. Facem un pic, apoi o mai lăsăm deoparte. Uităm să fim constanți. Sfinții ne aud, ne simt, ne înțeleg și, de fiecare dată când stai lângă un Sfânt, câștigi timp”.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar