Dialogul preoteselor din Arhiepiscopia Germaniei cu Dumitru Ionescu: Mărturii de suflet despre Maria Stăniloae

Preotesele din Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului s-au intalnit marți cu Dumitru Ionescu, nepotul familiei Stăniloae, intr-un dialog online in care a fost evocată doamna preoteasă Maria, soția Părintelui Dumitru Stăniloae.�

La intalnire a participat și Preasfințitului Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

„Modul in care și-a asumat rolul de preoteasă și calitatea umană de excepție a Mariei Stăniloae” au fost principalele motive pentru care grupul de preotese din Arhiepiscopia Germaniei au ales-o ca figură tutelară, a subliniat ierarhul.

Maria Stăniloae in tinerețe. Foto credit: Arhiva Familiei Stăniloae

„Iși lua rolul de preoteasă in serios. Se gandea că, atunci cand iese din casă, trebuie să se comporte in așa fel incat lumea să știe că este preoteasă”, a mărturisit Dumitru Ionescu. „Bunicul spunea de multe ori că o vedea pe soția sa aproape de sfinți.”

Motorul familiei Stăniloae

„Bunica era de fapt motorul familiei noastre și fără ea nu se putea deloc avansa. Ea avea un spirit organizatoric teribil, nemaipomenit, astfel incat ea făcea ca totul să funcționeze foarte bine. Și, in ceea ce il privește pe bunicul, ea organiza totul, ea lua toate hotărarile, astfel incat el avea liniștea de a se trezi dimineața și de a se putea pune să scrie liniștit, fără să aibă nicio grijă”, a mai spus Dumitru Ionescu.

„La cateva săptămani după ce s-au cunoscut, au luat decizia să se căsătorească. Ei se completau reciproc și imi dau seama că nu i-am văzut de-a lungul deceniilor certandu-se vreodată. Este adevărat că erau amandoi doi oameni calmi, foarte liniștiți. Insă, in același timp, știau să rezolve tot ceea ce apărea in viață, știau să abordeze totul cu liniște.”

Familia pr. Dumitru Stăniloae. Foto credit: Arhiva Familiei Stăniloae

„Bunica avea mentalitatea aceasta că nu există niciun fel de greutate pe care nu poți să o depășești. Și au avut parte de greutăți teribile! Ea insă nu renunța niciodată. Dacă este un lucru care m-a invățat, acela este stăruința. Să nu cedez niciodată!”, a mai spus Dumitru Ionescu.

„In fiecare seară, inainte de a se culca, se așezau pe două fotolii și stăteau de vorbă, despre ce se petrecuse in acea zi, sau iși făceau planuri pentru zilele următoare. Și mie mi se părea că acest lucru este un ritual, era atat de liniștitor, atat de frumos, fermecător! Și după aceea făceau rugăciunea de seară și se duceau la culcare.”

Pr. Dumitru Stăniloae și preoteasa Maria. Foto credit: Arhiva Familiei Stăniloae

„Intr-adevăr am avut șansa imensă de a fi alături de ei și ii sunt recunoscător Domnului pentru asta”, a afirmat Dumitru Ionescu.


Dumitru Horia Ionescu s-a născut in Bucureşti, in data de 13 iulie 1959. A absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti, in 1982, iar din anul 1984 trăieşte la Freiburg, Germania. Din 1987 lucrează la Editura Herder.

Grupul de preotese „Maria Stăniloae” al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a fost inființat in 2022 și este coordonat de doamna preoteasă Adina Gilla din parohia Tubingen, Germania.

Articol realizat pe baza relatării primite de la Alexandra Ștefan
Foto credit: Arhiva Familiei Stăniloae

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 62

Id: 80777

Data: Apr 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).