Două secole de la naşterea preotului Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu

S-au implinit joi două două secole de la naşterea preotului Iraclie Porumbescu. El a fost tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu.

Preotul Iraclie Porumbescu s-a născut la 9 martie 1823, la Sucevița, intr-o familie de țărani romani. Tatăl său se numea Atanasie și era pălimar la biserică, iar din 1840 a devenit vornic – un fel de primar – al Suceviței. Pe mama sa a chemat-o Varvara și era din satul Marginea, din apropiere. Numele de familie era Golembiovski, dar, fiind vorba de un roman, probabil era o traducere in poloneză a termenului „porumbel”, traducere realizată după anexarea Bucovinei de către Imperiul Austriac. In poloneză, „golumb” inseamnă „porumbel”. Părintele Iraclie incă din tinerețe și-a spus „Iraclie Porumbescu”. Abia la bătranețe, in 1881, a reușit să poarte și legal numele romanesc de familie – Porumbescu.

In 1829, părinții l-au incredințat spre educație starețului Ghenadie Platenchi, de la Mănăstirea Putna. Acesta il și botezase, pe cand era călugăr la Mănăstirea Sucevița. La Putna, a invățat cantarea psaltică, intre altele. Se poate spune despre el că și-a inceput formarea intre zidurile mănăstirii. A urmat apoi școala primară la Suceava și a inceput Gimnaziul la Cernăuți. Aici l-a intalnit pe profesorul de limba romană Aron Pumnul, care i-a fost al doilea mare dascăl, și care a continuat formarea pe direcțiile incepute de starețul Ghenadie Platenchi. Alături de el, și-a adancit credința și folosirea cu măiestrie a limbii romane.

A terminat liceul la Liov, urmează acolo doi ani de filozofie, pe care ii va continua la Cernăuți. Se poate spune că aici, la Cernăuți, Părintele Iraclie și-a definitivat perioada de formare, ca preot ortodox, cu o credință statornică și vie, și literat patriot – un roman in adevăratul sens al cuvantului. Astfel, intre 1847 și 1850, studiază la Institutul Teologic din Cernăuți. In această perioadă, compune poezii patriotice, pe care le-a publică in ziarul „Zimbrul”, sub numele Porumbescu.

Tot acum, a fost secretar de redacție la ziarului cernăuțean „Bucovina”, tipărit intre anii 1848–1850 de familia Hurmuzachi. In casa acestora, tanărul Iraclie l-a cunoscut și pe poetul Vasile Alecsandri, care l-a indemnat să culeagă folclor din satele bucovinene.

Pe 20 august 1850, s-a căsătorit cu poloneza Emilia Clodnițchi, fiica pădurarului din Voievodeasa, care a trecut la ortodoxie. Cununia a avut loc in Biserica Inălțarea Sfintei Cruci din Volovăț, ctitorie a Sfantului Ștefan cel Mare. Au avut nouă copii, dintre care șase au murit la varste fragede. Ciprian a fost al doilea născut al familiei.

A fost hirotonit preot și a slujit Șipotele Sucevei (in raionul Vinița de astăzi), incepand cu 1850. �In această locuință s-a născut, pe 14 octombrie 1853, Ciprian Porumbescu, cel de-al doilea copil, din cei nouă, al lui Iraclie și al Emiliei Porumbescu.

In 1856 a fost de față la deschiderea mormintelor domnești din Mănăstirea Putna. A publicat o relatare deosebit de emoționată, care arată iubirea sa pentru Sfantul Ștefan și pentru poporul roman.

In martie 1857, din cauza greco-catolicilor care erau pe punctul de a catoliciza satul Boian (astăzi in Ucraina), preotul Iraclie a fost trimis ca paroh acolo. Părintele Iraclie a slujit apoi la Stupca. Calitățile sale de păstor milostiv și iubitor al săracilor s-au arătat intr-un moment deosebit de greu. Astfel, in 1866, a fost o foamete cumplită, iar mulți oameni au rămas in viață prin purtarea sa de grijă.

După moartea prematură a fiului Ciprian, in 1883, la doar 30 de ani, Părintele Iraclie s-a mutat ca paroh la Biserica de lemn din Frătăuții Noi, unde a slujit intre anii 1884–1896. Aici a fost, in același timp, și invățător. Pentru a-i sprijini pe locuitorii satului, a organizat cursuri de indeletniciri casnice – de impletituri din nuiele, papură, paie și pănuși și de apicultură –, aducand instructori de la Brașov și procurand uneltele de lucru. A rămas in memoria oamenilor de acolo pentru energia sa rară și pentru glasul „ca o limbă de clopot”: cantarea sa sonoră și vocea sa puternică se auzeau din drum cand făcea slujbă in biserică”.

Părintele Iraclie Porumbescu a trecut la cele veșnice pe 13 februarie 1896, la varsta de 73 de ani, și a fost inmormantat in cimitirul de langă bisericuța de lemn din sat. In 1971, cand s-a inaugurat complexul muzeal de la Stupca, rămășițele sale pămantești au fost reinhumate alături de cele ale fiului Ciprian Porumbescu, și ale soției Emilia, la Stupca.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 415

Id: 77948

Data: Mar 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).