„Cărți vii de istorie”: Mitropolitul Ioan s-a rugat pentru victimele represiunii comuniste

Mitropolitul Ioan s-a rugat joi pentru cei care au murit „in lagăre, inchisori și deportări” și i-a numit „cărți vii de istorie” pe cei care au supraviețuit confruntării cu instituțiile de represiune ale regimului comunist.

„Dumneavoastră, cei ce ați pătimit in anii comunismului, ați fost inchiși ori deportați in Bărăgan, impreună cu bunicii și părinții dumneavoastră, sunteți cărți vii de istorie pentru generațiile de azi și cele de maine și aveți datoria sfantă de a consemna tot ceea ce știți și tot ceea ce ați pătimit in lagăre, in inchisori, deportări”, a spus ierarhul.

„In anul 1918, inaintașii noștri au mers la Alba Iulia și au infăptuit Unirea cea mare, iar �răsplata� pentru lupta lor a fost, in perioada de după 1945, aceea de a fi arestați pe nedrept și aruncați in inchisorile comuniste, la Canal ori in Deltă, unde au suferit, au pătimit din greu, au fost umiliți și mulți�dintre ei și-au pierdut viața”, a mai spus părintele mitropolit.

„Nu au căzut intru putreziciune, ci au căzut in istorie.”

„Ne rugăm bunului Dumnezeu să nu mai intoarcă vreodată roata istoriei și neamul nostru să pătimească ceea ce ați pătimit dumneavoastră și inaintașii dumneavoastră”, a mai spus Mitropolitul Ioan.

Momentul comemorativ a fost organizat de Mitropolia Banatului și Asociația Foștilor Deținuți Politici din Romania – filiala Timișoara la Catedrala Mitropolitană din orașul de pe raul Bega.

Victimele represiunii comuniste au fost comemorate joi, 9 martie 2023, la Catedrala din Timișoara. Mitropolitul Ioan a oficiat Parastasul. Foto: Mitropolia Banatului

Au participat foști deținuți politici, foști deportați in Bărăgan, rudele celor comemorați, preoți, credincioși, elevi și studenți teologi.

Din randul celor pomeniți fac parte și oameni ai Bisericii: ierarhi, profesori de Teologie, studenți, monahi, intelectuali creștini și peste 1800 de preoți ortodocși care au fost�arestați, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, deportați in Bărăgan sau in Siberia pentru acuzații total nefondate, doar pentru că erau considerați periculoși pentru noul regim politic ateu.

Comemorarea deținuților politic anticomuniști din perioada 1944-1989 in 9 martie, ziua de pomenire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, a fost stabilită de Parlamentul Romaniei in 2011.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 129

Id: 77951

Data: Mar 12, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).