Duminica Samarinencei in Țara Sfanta: Patriarhul Ierusalimului a slujit la biserica de la Fantana lui Iacob

Patriarhul Teofil a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Samarinencei în Biserica „Sf. Fotini” de la Fântâna lui Iacob.

I s-au alăturat în slujire Mitropolitul Chiriac de Nazaret, arhiepiscopii Aristarh de Constantina și Filumen de Pela, precum și ieromonahi aghiotafiți. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Arhimandritul Leontie în greacă și de corul parohial în arabă. La slujbă au participat credincioși din Biserica Ierusalimului și pelerini din mai multe Biserici Ortodoxe.

Deși Sf. Fotini era o femeie fără învățătură, zelul ei de a înțelege propovăduirea Domnului L-a făcut pe Mântuitorul să-i dezvăluie două lucruri, a mai spus Patriarhul Iersalimului: că Dumnezeu este Duh și că El Însuși este Hristosul cel așteptat.

Conform interpretării Sf. Teofilact, faptul că femeia și-a lăsat vasul la fântână și a fugit în cetate să le spună și celorlalți despre Domnul arată că ea a preferat imediat apa oferită de Hristos în locul apei din Fântâna lui Iacob, a mai adăugat patriarhul.

„Femeia samarineancă, numită Fotini, a devenit vas al Duhului Sfânt și propovăduitoare, întocmai cu Apostolii, a Evangheliei lui Hristos, pecetluindu-și misiunea cu propria mucenicie în timpul domniei Împăratului Roman Nero, după cum se menționează în Synaxar”, a spus Preafericirea Sa.

„Și noi suntem chemați să imităm simplitatea credinței sale în Dumnezeul și Mântuitorul nostru, Iisus Hristos, pentru că femeia samarineană a preferat înțelepciunea lui Dumnezeu apei celei pământești”, a mai spus Patriarhul Teofil.

Sfânta Liturghie a fost urmată de o procesiune în jurul bisericii de la Fântâna lui Iacob duminică, 22 mai 2022. Foto: Patriarhia Ierusalimului

Sfânta Liturghie a fost urmată de o procesiune în jurul bisericii și de o agapă oferită de Arhimandritul Iustin Mamalos, prilej cu care acesta i-a oferit patriarhului o cruce de binecuvântare similară cu cea pusă pe Ediculul de la Sf. Mormânt al Domnului după restaurare.


Biserica Sfintei Fotini de la Fântâna lui Iacob, în Țara Sfântă, a fost construită de Arhimandritul Iustin Mamalos, actualul egumen al așezământului. Complexul include și o capelă dedicată Sf. Filumen, călugăr aghiotafit martirizat pe acest loc în 1979 și canonizat în 2009 de Patriarhia Ierusalimului. În biserică se găsește vasul purtat de Sf. Fotini și un fragment din capul sfintei.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).