A fost inmormantat economul Mănăstirii Cernica: Dumnezeu a primit smerenia și dragostea lui

Ieromonahul Ioachim Enea, economul Mănăstirii Cernica, trecut la cele veșnice la varsta de 49 de ani, a fost inmormantat miercuri. Slujba a fost oficiată de PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, in Biserica „Sfantul Nicolae” a mănăstirii.

Dumnezeu a primit smerenia și dragostea lui

Preasfinția Sa a evocat dragostea și ințelegerea dintre fostul econom și părintele stareț, protosinghelul Vasile Parjol care ii acorda „incredere totală”.

„Știa să lucreze pămantul, să se ingrijească de animale, știa să conducă tractorul și le făcea pe acestea cu smerenie. Nădăjdim că Dumnezeu a primit această smerenie, dar și dragostea lui”.

PS Timotei a amintit de slujirea Părintelui Ioachim la Reședința Patriarhală, alături de Patriarhul Teoctist, dar și de faptul că ieromonahul s-a format duhovnicește la cunoscuta Mănăstire Cozancea.

„Inălțăm așadar smerită rugăciune pentru odihna sufletului său și ne rugăm ca Dumnezeu să-i primească lacrimile jertfa, strădania, dragostea pe care a avut-o față de locurile pe unde a trecut, neuitand că s-a format intr-una din cele mai isihaste vatre ale Moldovei, unde odinioară au fost călugări sfinți, așa cum a fost și părintele Paisie Olaru”.

Venit din cercuri inalte, și-a păstrat simplitatea

La randul său, starețul Cernicăi a vorbit despre Părintele Ioachim și a evidențiat simplitatea și smerenia sa.

„Nu avea veleități de cantăreț, de mare predicator dar era foarte ascultător”, a zis Protos. Vasile Pirjol.

Starețul a mărturisit că se aștepta să fie altfel, venind de la Patriarhie: „Cred că a stat vreo 12 ani, dacă nu mă inșel. A stat acolo, era lumea bună, veneau ambasadori, veneau președinți, veneau delegații străine. Și totuși el și-a păstrat acea simplitate de monah și de om care a crescut intr-o familie numeroasă”.

De asemenea, părintele stareț a subliniat discreția fostului intendent al Patriarhului Teoctist: „El era un om discret, unul care a fost și s-a invartit in cercuri de oameni deosebiți dar niciodată nu a spus sau nu a amintit ceva din casă de acolo sau din ce probabil ar fi auzit de-a lungul vremii. Niciodată. Avea o discreție desăvarșită”.

Trupul părintelui econom Ioachim Enea a fost inmormantat in cimitirul Mănăstirii Cernica.


Foto credit: Basilica.ro / Ierod. Nicolae Iftimiu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 72

Id: 80821

Data: Apr 18, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).