Episcopul Oradiei, cuvant despre strămoșii care strălucesc in ceruri și lumea bolnavă de azi

In contextul Duminicii Sfinților Romani, Episcopul Sofronie al Oradiei a vorbit, in Parohia Valea Mare de Criș, despre simplitatea și ințelepciunea celor de dinaintea noastră comparativ cu imaturitatea spirituală a lumii de azi.

In prima parte a predicii, ierarhul a subliniat că sfinții locali sunt cinstiți datorită respectului nostru profund față de memoria inaintașilor dar că mulți dintre aceștia sunt necunoscuți.

„Intre aceste mulțimi de sfinți necunoscuți se ascund foarte mulți inaintași ai noștri. Să știți, dragii mei, fiecare dintre noi are intre proprii săi inaintași și sfinți”, a spus PS Sofronie.

Strămoșii care strălucesc in ceruri

„Strămoșii noștri, care n-aveau la dispoziție toate nebuniile tehnologiei de astăzi, aveau biserici de lemn, dar sufletele lor erau de aur! Posteau, se rugau, primeau cu inimă bună toate incercările, nu se răzvrăteau, decat atunci cand nu se mai putea suporta impilarea. Au răbdat in cumințenie și și-au păstrat legea strămoșească și limba bătranilor cu prețul sărăciei materiale, dar a bogăției spirituale uriașe”.

Ei strălucesc in Ceruri, a adăugat Preasfinția Sa, iar mormintele in care ei se odihnesc străjuiesc hotarele patriei. „Pămantul pe care noi călcăm este sfințit de lacrimile și nevoințele Sfinților noștri, sfinții noștri strămoși, moșii și părinții noștri cei de demult”.

„Fiecare dintre noi are icoana scumpă a mamei sale, are chipurile dragi ale bunicilor ingenunchiați in rugăciune, postind nu cum facem noi astăzi, abținandu-ne de la alimente, ci ajunand pană la apusul soarelui, in cumințenie, in sfințenie, in smerenie, fără pretenții și cu frunțile de-a pururi plecate inaintea lui Dumnezeu. Prin viețuirea lor simplă și curată, ne dăm seama că ei au ințeles cu adevărat ce inseamnă sfințenia”.

„Sfințenia, dragii mei, este asemănarea cu Dumnezeu in bunătate, in răbdare, in ingăduință. Pentru asta, insă, trebuie să lăsăm la o parte toată mandria noastră, toate pretențiile noastre”, a subliniat Preasfinția Sa.

In finalul cuvantului, Episcopul Oradiei s-a referit la lumea bolnavă de azi și cauzele suferinței acesteia.

Lumea bolnavă de azi

„Cat de bolnavă este lumea noastră de astăzi! De ce? Pentru că vrea averi cat mai multe, case cat mai mari, tehnologii cat mai sofisticate, ca fiecare in parte să se poată făli. Toate sunt niște nebunii copilărești și arată cat de imaturi suntem, din punct de vedere spiritual. De fapt, singura problemă care ar trebui să ne preocupe pe toți, dragii mei, este scurtimea vieții pe pămant!”.

Moartea nu este sfarșitul, urmează veșnicia, a atenționat Părintele Episcop.

„Ce vom face noi in veșnicie, dacă noi, aici pe pămant, in puținul timp pe care il avem la dispoziție, alergăm după mori de vant și slava lumii? Cum cei de dinainte puteau să se mulțumească cu așa de puțin și puteau fi atat de fericiți? Pentru că erau mereu conștienți că viața de aici este foarte scurtă. Asta am pierdut din vedere. Vine clipa in care se incheie socoteala aici, pe Terra, și ne așteaptă țărana. Ce facem dincolo?”.

„Ca să ne sălășluim in Inima lui Dumnezeu, avem mare nevoie să ne asemănăm cu El”, a concluzionat Episcopul Sofronie.

Foto credit: Episcopia Oradiei


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 40

Id: 81411

Data: Jul 9, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).