Momente de cinstire a Sf. Dimitrie cel Nou la privegherea pentru Sf. Paisie Aghioritul, intr-o biserică bucureșteană

Biserica „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc din Capitală se pregătește să primească in dar un veșmant care a acoperit moaștele Sf. Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală. Racla in care va fi depus veșmantul și o icoană a Sf. Dimitrie cel Nou vor fi binecuvantate joi seară, in cadrul slujbei de Priveghere pentru Sf. Paisie Aghioritul.

Primirea icoanei, care va rămane in patrimoniul Parohiei „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc, este preconizată a avea loc joi, la ora 20:00, inaintea slujbei nocturne de Priveghere pentru Sf. Cuv. Paisie Aghioritul.

Icoana Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost pictată la Mănăstirea Berislăvești din județul Valcea, cu sprijinul Maicii Starețe Ștefanida Negru și al lui Cristi Tudoran. Ea a fost realizată potrivit celor mai recente recomandări ale Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Biserica „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc este una din cele șapte comunități din Arhiepiscopia Bucureștilor in care moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au poposit de-a lungul istoriei. In acest an jubiliar, cand se implinesc 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou la București, cele șapte comunități vor primi in dar cate un veșmant al sfantului.

Moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou au poposit la Biserica „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc in 1870, cand in București era epidemie de angină difterică. Procesiunea cu moaștele sfantului pentru incetarea epidemiei a innoptat atunci la Biserica „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc din cauza unei furtuni.

Slujba de joi seară va fi precedată de un eveniment cultural: prezentarea cărții „Acte și discursuri politice celebre”, coordonată de Petru N. Popescu la Editura Academiei Romane.

Anul acesta este a treia oară cand Sf. Cuv. Paisie Aghioritul este cinstit printr-o slujbă de Priveghere la Parohia „Sf. Pantelimon” – Foișorul de Foc.

Comunitatea deține in patrimoniu, pe langă o copie a Icoanei Maicii Domnului Eleovrytissa – „Izvoratoarea de untdelemn”, pictată la Mănăstirea Vatoped din Sf. Munte Athos, și o icoană a Sf. Paisie Aghioritul, sfant mărturisitor care a cunoscut in propriul trup minunea vindecărilor Sfantului M. Mc. Pantelimon, ocrotitorul parohiei.

Foto credit: Facebook / Biserica Sfantul Pantelimon

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 49

Id: 81412

Data: Jul 9, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).