Eveniment istoric la Manastirea Tismana: A fost inaugurat Muzeul Tezaurului Romaniei

Manastirea Tismana

La Manastirea Tismana din judetul Gorj a avut loc marti, 26 iulie 2016, festivitatea de inaugurare a Muzeului Tezaurului Romaniei. Este vorba de un spatiu expozitional unicat in Europa, inaugurat in cadrul unui ceremonial la care au participat Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Excelenta sa, domnul Mugur Isarescu, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice locale si de alti invitati de marca din domeniul financiar-bancar, informeaza site-ul oficial al Eparhiei.

Evenimentul a fost precedat de Simpozionul  intitulat Odiseea aurului BNR; Tismana, 1944 – 1947, in cadrul caruia Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a primit din partea Mitropolitului Olteniei Ordinul Sfantul Nicodim, Clasa I, pentru contributia adusa la realizarea Muzeului Tezaurului Romaniei de la Manastirea Tismana.

Prin tezaur o tara are posibilitatea sa se dezvolte economic si sa-si creasca in pace si liniste copiii. Tezaurul de la Tismana a cuprins nu numai aur masiv, ci si alte obiecte de pret ale tarii noastre. Aici, in pestera Sfantului Cuvios Nicodim, si-a aflat adapostul aceasta comoara, iar ca urmare a contributiei si implicarii domnului guvernator al Bancii Nationale in realizarea Muzeului Tezaurului din pestera aflata sub Manastirea Tismana Mitropolia Olteniei a hotarat acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I, a precizat Inaltpreasfintia Sa.

***

In perioada 1944 – 1947, pe fondul evenimentelor tulburi cauzate de prezenta trupelor sovietice pe teritorul tarii noastre, pestera de langa asezamantul monahal de la Tismana a adapostit tezaurul Romaniei, respectiv peste 200 tone de aur, la care s-au adaugat si circa 12 tone de aur primite spre pastrare din partea statului polonez.

The post Eveniment istoric la Manastirea Tismana: A fost inaugurat Muzeul Tezaurului Romaniei appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 844

Id: 60764

Data: Jul 26, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar