„Întotdeauna m-a fascinat, pentru că-l consider un personaj european în primul rând”, afirmă Președintele Academiei Române despre Sf. Neagoe Basarab în documentarul „Pe urmele Măriei Sale, Sfântul Voievod Neagoe Basarab”, realizat de Cristian Ciorăneanu. El explică și în ce fel domnitorul a fost un precursor al lui Mihai Viteazul, la fel ca și Sf. Ștefan cel Mare: înțelegea unirea de limbă și credință a românilor.
„Cu un domn ca el putem oricând apărea înaintea Europei și explica faptul că el nu este cu nimic mai prejos decât capetele încoronate ale Occidentului, care au dus mai departe ideea creștină, care au gestionat și condus Cruciada Târzie – care înseamnă apărarea valorilor civilizației Europene, cea care atunci se chema așa de frumos: Republica Creștină. Între apărătorii Republicii Creștine s-a aflat și Principele și Sfântul Neagoe Basarab”, afirmă istoricul în film.
„Eu îl socotesc un precursor al lui Mihai Viteazul și prin legăturile pe care le-a avut cu Transilvania și cu Moldova”, mai subliniază Acad. Ioan-Aurel Pop.
„În Ardeal a stăpânit domenii cu sate Românești și a făcut simțită autoritatea românească a Țării Românești în Transilvania. Și-l mai consider un precursor [al lui Mihai Viteazul] prin această atitudine pe care a avut-o, de demnitate în raport cu lumea otomană”, adaugă istoricul.
„Turcii ne-au înconjurat cu stăpâniri directe, dar niciodată nu au ocupat inima Țărilor Românești, inima Moldovei și inima Transilvaniei, ele au rămas țări creștine în care, în plină dominație otomană, turcii n-au putut să ridice meceturi, moschei și geamii, n-au avut voie să facă propagandă islamică, n-au avut voie să stăpânească proprietăți, mă refer aici la proprietăți imobiliare – pământuri, case”, a mai spus Președintele Academiei.
Proiecția în avanpremieră a documentarului a avut loc sâmbătă la Centrul de Cultură și Arte „George Topîrceanu” din Curtea de Argeș, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Argeșului și Muscelului.
Cristian Ciorăneanu, realizatorul documentarului, este doctorand al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj și profesor de Religie la Liceul „Șt. O. Iosif” din Rupea, județul Brașov.
Vezi și:
- Sfântul Neagoe Basarab şi-a slujit ţara şi Biserica într-o manieră exemplară, spune Ioan-Aurel Pop
- Ioan-Aurel Pop a vorbit la Cluj despre Prima Serbare de la Putna ca parte dintr-un proiect de țară
- Un doctorand în Teologie a făcut un film despre Sf. Neagoe Basarab
Sursa foto: Eclujeanul.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 365
Id: 74878
Data: Sep 25, 2021
Imagine:
În Sala de festivităţi a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a avut loc sâmbătă un simpozion în memoria .....
Data: Sep 25, 2021
Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an la 26 septembrie, începând cu anul 2001, proiect implementat la inițiativa Consiliului Europei.
Obiectivele generale ale Zilei Europene a .....
Data: Sep 26, 2021
În ultima duminică din luna septembrie celebrăm Ziua Satului Românesc, sărbătoare instituită prin Legea nr. 44/2020.
„Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte .....
Data: Sep 26, 2021
„Deşi a domnit doar nouă ani, între 1512-1521, Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a rămas o figură luminoasă în istoria poporului român”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de duminică, 26 septembrie 2021, la hramul Mănăstirii Snagov.
Sfântul .....
Data: Sep 26, 2021
Patriarhul Daniel a anunţat duminică la Snagov că au început lucrările la Centrul de protejare şi promovare a patrimoniului cultural al Mănăstirii Snagov.
Anunţul a fost făcut la finalul
Data: Sep 26, 2021
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a semnat un editorial pentru Basilica.ro în care a împărtăşit câteva gânduri legate de Satul Românesc, a cărui zi o celebrăm în ultima duminică de septembrie.
„Ceea ce mă doare cel mai mult legat de .....
Data: Sep 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Atlas biblic - Psalmul 14 - Pr Petre Semen 21 01 2014
Atlas biblic - Sfanta Treime - Alexandru Flavian Sava - Pr Petre Semen 05-04-2016
Atlas biblic - Psalmul 13 - Pr Petre Semen 07-06-2016
Atlas biblic - Ingerii cazuti - Pr Alexandru Mihaila - 07 04 2014
Atlas biblic - Profetul Amos - Pr Alexandru Moldovan
Atlas biblic - Proorocul Ilie - Pr Remus Onisor 2013-06-28
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).