La 15 ani de la intronizare, Episcopul Timotei vorbeşte despre provocările și reușitele pastorației romanilor din Spania și Portugalia

Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei a oferit un interviu pentru Basilica.ro la implinirea a 15 ani de la hirotonia şi intronizarea Preasfinţiei Sale.

Părintele Episcop a vorbit despre realizările şi provocările din această perioadă, proiectele viitoare dedicate comunităţilor de romani, dar a prezentat şi aspecte legate de pastoraţia tinerilor şi adulţilor din cele două ţări.

La final, Preasfinţia Sa are un mesaj pentru clericii şi credincioşii din Eparhie, pe care ii evidenţiază că işi desfăşoară misiunea cu „sacrificiu și dăruire”.


Basilica.ro: Au trecut 15 ani de la hirotonia şi intronizarea Preasfinţiei Voastre in demnitatea de primul Episcop Ortodox Roman al Spaniei şi Portugaliei. Care ar fi, după un scurt bilanţ, cele mai importante realizări din această perioadă?

PS Timotei: Cu ajutorul Domnului, au trecut 15 ani de la hirotonirea mea intru arhiereu și intronizarea mea ca prim episcop ortodox roman al Spaniei și Portugaliei. Incă de la inceputul păstoririi mele, am căutat să inființez cat mai multe parohii, avand in vedere faptul că, in anul 2008, trăiau in Spania peste un milion de romani, iar in Portugalia aproximativ o sută de mii. Nu am fost intronizat intr-un teren deșert și nelucrat. Deja, prin lucrarea pastorală a Inaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif și a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, care pană la alegerea lui ca Episcop al Italiei, a fost insărcinat cu păstorirea credincioșilor din Spania și Portugalia, am găsit peste 43 de parohii și filii.

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Astăzi, Episcopia este compusă din 142 parohii, 13 filii, 5 manăstiri, care sunt păstorite de un număr de 152 preoți și 7 diaconi. In toți acești ani am incercat să duc Biserica in mijlocul romanilor, chiar dacă mi-a fost cerut acest lucru sau nu. Consider că una din lucrările cele mai importante ale unui episcop este de a căuta oaia cea pierdută, a o pune pe umeri și a o aduce sau readuce in staul. Bineințeles că această lucrare nu se poate face de unul singur și nu am făcut-o de unul singur. Am fost ajutat de către preoții Episcopiei și de către preotesele lor și de credincioșii mai apropiați. Dacă la inceput am fost eu in prima linie, incet, incet, preoții au luat această poziție, care nu este una ușoară, și pe care majoritatea dintre ei rezistă cum mult sacrificiu și dăruire. Din anul 2018 ni s-a alăturat in această lucrare și Preasfințitul Părinte Teofil, arhiereul nostru vicar, care s-a dovedit a fi un episcop vrednic și harnic.

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Cea mai importantă lucrare desfășurată, care niciodată nu este și nu va fi suficientă, este aproprierea de credincioși și ridicarea bisericilor vii, a comunităților parohiale. Acolo unde aceste comunități au ajuns la o anumită maturitate duhovnicească, iar preoții lor și-au dat seama că fără un loc de slujire stabil parohiile pot să fie ușor zdruncinate, au inceput să se zidească și bisericile din piatră sau din lemn. Așa s-a ridicat Catedrala și sediul Episcopiei de la Madrid, s-au construit bisericile de la Barcelona, Roquetas del Mar, Alcala de Henares, Calatayud, Manăstirile din Cenicientos și Leon, Manăstirea din Portugalia. De asemenea, sunt in curs de construcție bisericile din Getafe, Alcazar de San Juan, Logrono, Burgos, Benidorm şi au fost cumpărate locurile de slujire din Zaragoza, Huesca, Aranjuez, Albacete, Torrent, Calahorra, Lerida, Elche, Malaga, Requena, Tarragona, VilaReal, Girona.

In această perioadă am cultivat și intărit relațiile frățești cu ierarhii Bisericii romano-catolice, s-a obținut din partea statului spaniol in anul 2010 recunoașterea Bisericii Ortodoxe a statutului de notorio arraigo (n. red.: Notorio arraigo este un statut legal care certifică nu numai prezența in Spania a unei anumite confesiuni religioase, ci și faptul că aceasta este statornică).

Anul acesta am reușit să obținem votul parlamentarilor din camera deputaților din Spania pentru modificarea legii patronajului, schimbare care ne va aduce scutiri de anumite taxe și impozite. Suntem pe cale să obținem un decret regal, in favoarea Episcopiei noastre, pentru ca preoții să aibă posibilitatea să-și plătească asigurările sociale in Spania. Datorită hărniciei și devotamentului pentru lucrarea Episcopiei a Arhidiaconului Spiridon Burlacu, consilier economic, avem o fabrică de lumanări de cult, de parafină și ceară, lumanări de botez și cununie, o fabrică de imprimat icoane. De asemenea, vinul natural pentru necesitățile liturgice ale parohiilor este asigurat de Episcopie. Fără colaboratorii mei apropiați și fără preoții mei nu reușeam să ajungem aici, motiv pentru care le mulțumesc tuturor.

Basilica.ro: Care considerați că este cea mai importantă contribuție pe care a adus-o Episcopia Spaniei şi Portugaliei la viața comunității de romani?

PS Timotei: Cea mai importantă contribuție pe care a adus-o Episcopia in viața romanilor din Spania și Portugalia cred că este constituirea romanilor in comunități. Romanii au nevoie de un cheag care să-i adune și să-i țină uniți, iar acest cheag este Hristos, Domnul nostru, pe Care noi ne străduim să-L propovăduim. Mulți romani se strang in jurul parohiilor, care prin activitatea lor transmit credința noastră dreptslăvitoare. Prin intermediul școlilor parohiale, catehetice, dar și prin organizarea unor activități cultural-sociale, acestea transmit tradițiile și cultura noastră romanească.

Una dintre marile incercări este păstrarea limbii romane, mai ales in randul copiilor și adolescenților. Ne dăm seama că, din păcate, generațiile tinere de romani nu mai vorbesc limba romană sau, dacă o vorbesc, o vorbesc foarte deficitar, in pofida tuturor eforturilor depuse de doamnele preotese și de profesorii care ne ajută in această lucrare, cei mai mulți dintre ei fără a fi retribuiți.

Basilica.ro: Din experienţa Preasfinţiei Voastre ca episcop in diaspora, care ar fi provocările, respectiv, bucuriile pastoraţiei in eparhia incredinţată? Cu ce se deosebeşte misiunea pastorală a unui episcop din afara ţării de cea a unuia din Romania?

PS Timotei: Cea mai mare provocare este transmiterea credinței și protejarea sufletelor nevinovate ale copiilor și adolescenților de ideologiile neomarxiste. Ne este dificil să navigăm impotriva curentului, intr-o țară in care, cum din păcate este Spania, din ce in ce mai mult se promovează prin politici de stat o cultură a morții și a libertinajului, unde nu mai poți să-ți spui părerea liber, riscand a fi acuzat in orice moment de discriminare și chiar declarat persoană nongrata, cum s-a intamplat cu cațiva episcopi romano-catolici. Ne este greu, uneori, pentru că bazandu-ne doar pe ideile noastre și pe forțele proprii nu putem să ducem luntrea la liman.

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Mantuitorul Hristos ne-a dat o lecție exemplară atunci cand a mers pe apele involburate către corabia bătută din toate părțile de vanturi, in care se aflau ucenicii Săi. Atunci cand uităm de Hristos, ne cuprinde frica. Dacă ne indreptăm privirea spre El, atunci putem naviga cu ușurință pe marea involburată a acestei vieți. Ar mai fi o problemă sau poate chiar ispită: incercarea de a-L apăra noi pe Hristos. A incercat și Sfantul Apostol Petru in grădina Ghetsimani, iar Domnul i-a spus să bage sabia inapoi in teacă. Nu Hristos are nevoie de a-L apăra. Noi suntem cei care avem nevoie să fim apărați de El. El este capul și carmaciul Bisericii.

Cultivand această credință, vom avea bucuria de a vedea tineri rugători, cu suflete nevinovate, copii care deși stalcesc limba romană, invață pe de rost rugăciuni și psalmi intregi, aducandu-și părinții la biserică, pentru că le este drag să intre in altar și să slujească ca paraclisieri. Ne bucurăm cand vedem că din comunitățile parohiale pe care le avem răsar tineri și chiar oameni mai in varstă care fac teologia și pe care am inceput să-i randuim in diferite trepte ale slujirii sacerdotale. Ne impresionează bucuria bătranilor, rupți din satele lor din Romania și aduși de copiii lor in străinătate, care cu fețele luminoase iși pleacă genunchii in bisericile noastre pentru a se ruga cu multă ravnă și simplitate. Cred din suflet că rugăciunile copiilor nevinovați și ale bătranilor, brumați de vremuri și incercări, ne apără și ne dau putere de a merge mai departe.

Pentru a răspunde la cealaltă intrebare, misiunea episcopului, oriunde ar fi el, este aceeași. Care ar putea fi diferența? Sutele de mii de kilometri pe care un episcop din diaspora trebuie să-i parcurgă, distanțele dintre parohii fiind foarte mari. De exemplu, in Episcopia noastră, cea mai indepărtată parohie este la 3 ore de zburat cu avionul. Ar mai fi o diferență. Episcopii din străinătate nu au un aparat administrativ complex ca al episcopilor din țară, de cele mai multe ori aproape intreaga administrație căzand pe umerii unei maini de oameni.

Basilica.ro: Care sunt diferenţele pastorale dintre Spania şi Portugalia?

PS Timotei: Nu prea există diferențe pastorale intre cele două țări, avand in vedere că amandouă sunt țări latine și infrățite, ale căror istorii s-au intrepătruns de multe ori, cu oameni care au aproape aceleași tradiții și obiceiuri, iar intre romanii care trăiesc in cele două state nu există diferențe majore.

Basilica.ro: După 15 ani de misiune arhierească in cele două ţări, ce consideraţi că ii apropie mai mult de Biserică pe tineri şi copii? Iar pe adulţi ce ii ţine aproape?

PS Timotei: La această intrebare vă voi răspunde scoțand in evidență o oarecare neputință cu care ne confruntăm in a-i ține aproape de tineri de Biserică. Deși in Episcopia noastră funcționează Asociația NEPSIS, a tinerilor, pe care incercăm să o revigorăm după perioada pandemiei, prin care am realizat mai multe activități cu tinerii, congrese, conferințe duhovnicești, drumeții, campionate de fotbal și de șah, tabere de spiritualitate, totuși observăm o oarecare indepărtare de Biserică a unor tineri. In cei 15 ani de cand funcționează Episcopia, s-au botezat un număr de 70.872 de copii. Pe puțini dintre ei ii vedem la Biserică. Bineințeles că nu este doar vina noastră, a clericilor, ci și a părinților care incă nu sunt ancorați in dreapta credință. Nefiind ancorați, ei nici nu o trăiesc și nici nu o transmit mai departe.

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Un alt neajuns al nostru este lipsa infrastructurii in care să putem să desfășurăm activitățile dorite de noi cu tinerii și copiii. O parte dintre parohii incă funcționează in spații puse la dispoziție de romano-catolici, după un program strict și bine definit, altele funcționează in garaje transformate in locașuri de cult sau in hale industriale.

Cred că pentru a-i ține pe tineri in Biserică, trebuie să le arătăm și să le transmitem adevăratul duh al ortodoxiei, care este duhul lui Hristos: dragostea și indelunga răbdare. Simt că tinerii vor să fie de folos și să se implice activ in viața Bisericii; vor să fie ascultați, ințeleși, să se simtă iubiți și apreciați. Consider că in acest duh trebuie să-i invățăm pe copii și pe tineri să se roage. Doar dacă vor cunoaște rugăciunea, vor sta in Biserică.

Pe adulți ii țin aproape de Biserică diferite motive, care in cele din urmă nu contează atat de mult. Ne bucurăm de aceia care ințeleg că adevăratul motiv pentru care trebuie să vină la biserică și să stea aproape de ea este intalnirea cu Hristos, comuniunea cu El și cu ceilalți credincioși.

Basilica.ro: Care sunt proiectele sociale care au avut cel mai mare impact asupra comunităţii romaneşti?�

PS Timotei: In cadrul Episcopiei, din datele furnizate de parohii, lucrarea socială a avut un rol important. Deși suntem in unele cazuri sufocați de plățile chiriilor pentru locașurile de cult, iar cei mai mulți preoți, pe langă activitatea lor pastorală, pentru a-și putea intreține familiile și uneori chiar și parohiile, desfășoară și alte activități, in cei cincisprezece ani s-au strans și donat peste 1.703.625 euro, bani obținuți din colecte in biserici. Cu aceștia au fost desfășurate peste 2.337 de proiecte și acțiuni social-filantropice, care au avut ca scop ajutorarea familiilor nevoiașe, a celor cu mulți copii, a bătranilor, și proiecte care au avut ca scop ajutorarea anumitor asociații pentru copii și varstnici din Romania.

La toate acestea se adaugă și peste 2.500.000 euro, dați familiilor care ne-au cerut ajutorul pentru a-i putea repatria pe cei adormiţi ai lor. De asemenea, au fost oferite peste 470 de tone de alimente, datorită colaborării unora dintre parohii cu Banca de alimente. Unele grupuri de credincioși și tineri din parohii s-au organizat și o dată pe săptămană le duceau celor fără de adăpost hrană caldă. O parte dintre romani, datorită colaborării preoților cu medici și juriști, au primit consiliere juridică și medicală.

Basilica.ro: Care sunt priorităţile, respectiv, proiectele pe care le aveţi in plan să le desfăşuraţi in viitor in beneficiul clericilor şi credincioşilor pe care ii păstoriţi?�

PS Timotei: Pe plan pastoral, cea mai mare prioritate a noastră va fi pastorația tinerilor, copiilor și a bătranilor, bineințeles, fără a uita de celelalte categorii de credincioși. Un alt proiect este traducerea cărților de cult și a unor cărți de spiritualitate in limba spaniolă și portugheză, și introducerea acestor două limbi in cult. Prin aceasta dorim să facem accesibile slujbele noastre celor care nu cunosc limba romană, dar şi pentru a le face cunoscută bogăția ortodoxiei.

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Intărirea comunităților parohiale existente și inființarea altora noi, acolo unde va fi oportun acest lucru, dobandirea de drepturi pentru preoți și credincioși, recunoașterea Bisericii Ortodoxe in Portugalia, precum și edificarea unui centru pastoral-misionar și cultural-social in Lisabona reprezintă alte proiecte pe care le avem in atenţie. De asemenea, vom susţine și noi, alături de Ambasada Romaniei in Regatul Spaniei și de celelalte organizații romanești, obținerea dublei cetățenii a romanilor din Spania.

Basilica.ro: Congresul Deputaţilor din Regatul Spaniei a votat la finalul lunii aprilie modificarea Legii Patronajului (Ley de Mecenazgo), astfel incat toate cultele religioase să beneficieze de aceleași facilități fiscale. Care au fost demersurile pentru a se ajunge pană in acest punct şi care ar fi paşii următori?

PS Timotei: A fost un drum lung și anevoios. Și in această reușită am simțit mana lui Dumnezeu, lucrarea și ajutorul Lui. Incă de cand am fost instalat episcop in Spania, am cerut, oficial, recunoașterea statutului de notorrio araigo Bisericii Ortodoxe Romane, statut primit cu ocazia vizitei in Spania a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel in anul 2010. Următorul pas era semnarea unui acord de colaborare cu statul spaniol. Din multele adrese trimise și intalnirile oficiale avute, mi-am dat seama că nu este voință politică pentru acest lucru, deși au existat precedente cu Federația Protestantă, Federația musulmană și Federația evreiască, care au semnat astfel de acorduri in anul 1992.

Se pare că aceste acorduri nu sunt foarte constituționale, incălcandu-se articolul 16 din Constituție, care acordă aceleași drepturi tuturor cetățenilor Spaniei, indiferent de religia pe care o au. Constatand acest lucru și consultandu-mă cu profesori universitari de drept constituțional, precum și cu funcționari din cadrul Departamentului relații cu cultele religioase al statului spaniol, am inceput să lucrăm și să cerem parlamentarilor schimbarea unor legi. Prin urmare, incepand cu anul 2015, cununiile religioase oficiate de preoții noștri sunt recunoscute și din punct de vedere civil.

După mai multe intalniri ale mele cu parlamentari spanioli din diferite partide politice, am obținut schimbarea legii patronajului, care va aduce după sine, incepand cu 1 ianuarie 2024, dacă aceasta va trece și de votul senatorilor, scutirea plății IBI pentru bunurile destinate cultului și dependențele acestora, a clădirilor�și a spațiilor�anexe care sunt destinate cultului, asistenței religioase și a reședințelor clericilor, a centrelor destinate exclusiv pregătirii clerului, scutiri de impozite statale și locale, cum ar fi impozitul pe profit, IAE și pentru caștigurile de capital, printre altele, precum și deduceri din impozitul pe venitul personal pentru credincioșii care vor face donații.

Basilica.ro: Care este mesajul pe care il transmiteţi, la această aniversare, clericilor şi credincioşilor din Spania şi Portugalia?

PS Timotei: Mesajul meu este unul scurt: Să avem credință in Dumnezeu! Toate cate s-au făcut, prin El s-au făcut și fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut, iar dacă Domnul ne va da zile, și dacă vom mai face ceva, indiferent dacă le vom face pentru noi personal, pentru comunitate sau pentru Biserică, să le facem cu Dumnezeu, căutand intotdeauna să adunăm cu Hristos, pentru că cel care nu adună cu Hristos, risipește.

Citeşte şi: Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei implineşte 15 ani de la hirotonia in arhiereu

Foto credit: Facebook / Obispado Ortodoxo

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 160

Id: 78372

Data: May 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).