Mănăstirea și parohia ne cheamă să trăim in ritmul Impărăției Cerurilor: IPS Teofan la hramul Măn. Neamț

„Unde vom fi noi imbrăcați cu putere de sus? Unde vom fi martorii morții, Invierii și inălțării Domnului Hristos? In două locuri: in sfintele noastre mănăstiri, chemați fiind călugării spre rugăciune și smerenie de foc, și in sfintele parohii, unde se află familii binecuvantate”, a spus Mitropolitul Teofan a joi, la hramul istoric al Mănăstirii Neamț.

„In interiorul acestor două locuri sacre este chemat omul să viețuiască in ritmul Impărăției Cerurilor incă din această lume”, a continuat Inaltpreasfinția Sa.

„Cum să se implinească acest lucru in viața de mănăstire și in viața de parohie? Un părinte din vremea noastră, Părintele Zaharia (Zaharou), cipriot de neamul său, mărturisește că, fie in mănăstire, fie in viața de familie, sunt necesare trei lucruri: Sfanta și Dumnezeiasca Scriptură să fie prezentă in viața fiecăruia, in al doilea rand, rugăciunea, gandul la Dumnezeu cat mai des in timpul zilei”, a continuat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Mănăstirea Neamț și-a serbat joi, 25 mai 2023, hramul istoric. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

„Și cel de-al treilea lucru necesar in viața noastră de parohie și de mănăstire: să ne apropiem cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste de Sfanta și Dumnezeiasca Liturghie, impărtășindu-ne cu Trupul și Sangele Domnului Hristos.”

Mitropolitul Teofan a oficiat Sfințirea Mică a apei și Sfanta Liturghie impreună cu Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului.

In cadrul liturghiei, monahul Visarion Axinia din obștea Neamțului a fost hirotonit ierodiacon.

Mănăstirea Neamț și-a serbat joi, 25 mai 2023, hramul istoric. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Slujirea s-a incheiat cu Parastasul pentru ctitorii sfantului așezămant și pentru Ziua Eroilor.

Hramul istoric al Mănăstirii Neamț a inceput in ajun, cu slujba Vecerniei oficiată de arhim. Petroniu Marin, exarh de Neamț și starețul Mănăstirii Pangărați. Pentru liturghia de joi, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Neamț a fost purtată in procesiune pană la altarul in aer liber.

La sărbătoare au participat aproximativ 150 de pelerini veniți pe jos de la Targu Neamț și Pipirg, județul Neamț. Pelerinajul a fost organizat de Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, care și-a propus să reinvie astfel o veche tradiție.


Biserica mare a Mănăstirii Neamț, cu hramul „Inălțarea Domnului”, a fost construită de Sf. Voievod Ștefan cel Mare după victoria de la Codrii Cosminului.

Intre odoarele mănăstirii se numără moaștele Sfantului Cuvios Paisie Velicicovschi, ale Sfantului Simeon cel din Muntele Minunat și ale Sfantului necunoscut, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului pictată la Lida, in patria Sf. M. Mc. Gheorghe in 665 și dăruită de impăratul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului Alexandru cel Bun in 1429.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 130

Id: 78378

Data: May 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).