Patriarhul Daniel la Simpozionul Voroneț – 535 de ani de la zidire: un simbol al sufletului romanesc

Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj la Simpozionul „Voroneţ – 535 de ani de la zidire”, organizat vineri de Mănăstirea Voroneț in colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Redăm mesajul integral:


Mănăstirea Voroneț – un simbol al sufletului romanesc

Mănăstirea Voroneț este un dar binecuvantat al lui Dumnezeu nu doar pentru ţinutul Bucovinei, cu mănăstiri şi biserici străvechi, cu sfinţi voievozi, ierarhi şi cuvioşi, care au păstrat unitatea poporului şi a credinţei sale apostolice, ci este și un dar binecuvantat al lui Dumnezeu pentru intregul neam romanesc.

Ctitorie a Sfantului Voievod Ștefan cel Mare (1457-1504), biserica Mănăstirii Voroneț, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, implinește anul acesta 535 de ani de la zidire, fiind construită in anul 1488, in trei luni şi trei săptămani.

Inscrisă in urmă cu 30 de ani (1993), impreună cu alte șapte biserici pictate din nordul Moldovei, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, biserica Mănăstirii Voroneţ se bucură de o mare faimă printre iubitorii artei medievale bisericeşti datorită, in primul rand, picturii sale exterioare.

Deşi elemente de pictură exterioară, fragmentară, se regăsesc şi la alte biserici din spaţiul ortodox sau chiar in occidentul creştin, ampla pictură exterioară moldavă nu este un fenomen de imprumut, ci s-a constituit şi dezvoltat in acest spaţiu imprimat de credinţa şi spiritualitatea monahilor şi a credincioşilor mireni ortodocşi.

Pictura exterioară a Mănăstirii Voroneţ are, evident, şi un rol artistic decorativ, insă nu poate fi redusă la un act artistic, estetic, ci ea este in primul rand un mijloc de mărturisire a credinţei in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat, Capul Bisericii și Mantuitorul lumii. Chipurile sfinţilor pictați pe zidurile bisericii ne cheamă la rugăciune şi ne călăuzesc spre Impărăţia cerurilor, ei sunt pentru noi invățători și rugători.

Pictura exterioară a Mănăstirii Voroneț constituie apogeul sau performanța majoră pe care a putut-o atinge arta picturală bisericească in Moldova secolului al XVI-lea.

Felicităm și binecuvantăm pe organizatorii simpozionului „Voroneţ, 535 de ani de la zidire”, care aduce un omagiu acestui sfant lăcaş bucovinean, valoros monument al artei şi al spiritualităţii ortodoxe romaneşti, carte de identitate a frumuseții sufletului poporului roman.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Foto credit: Arhiva Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 126

Id: 78375

Data: May 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).