La București a inceput Festivalul „Aici-Acolo”, care celebrează Ziua Romanilor de Pretutindeni

Joi a fost inaugurată seria de manifestări Ziua Romanilor de Pretutindeni – Festivalul „Aici-Acolo”, dedicată romanilor din diaspora și din comunitățile istorice din jurul Romaniei. Participanții vor fi prezenți duminică pe Dealul Patriarhiei, la liturghia de la Catedrala Patriarhală, iar ceremonia de inchidere va avea loc la Palatul Patriarhiei.

La deschiderea oficială de la Muzeul Național de Artă al Romaniei, au participat Sandra Pralong, Consilier de stat la Departamentul pentru Relația cu Romanii din Afara Granițelor al Administrației Prezidențiale, Gheorghe Carciu, Secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, membri ai corpului diplomatic și ai asociațiilor romanilor din diaspora și din jurul granițelor.

Vineri, participanții vizitează Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București și iau parte la mai multe evenimente din domeniul artei plastice și designului.

Sambătă, romanii de pretutindeni vor asista la momente artistice susținute la Palatul Parlamentului și vor dezbate teme de interes pentru comunitățile lor. Ziua se va incheia cu masa rotundă „Romania este acasă” și cu un moment artistic instrumental.

Duminică, după ce vor asista la Sfanta Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală, participanții sunt invitați la Palatul Patriarhiei, pentru ceremonia de inchidere oficială a festivalului. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh la eveniment este Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix.

Ultima manifestare a festivalului are loc duminică seară, la Sala Palatului din Capitală, unde va avea loc concertul „Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie in Adancul Sufletului Meu”.

Ziua Romanilor de Pretutindeni este sărbătorită anual in ultima duminică a lunii mai. Festivalul „Aici-Acolo”, ajuns anul aceasta la a șasea ediție, reunește aproximativ 300 de participanți.

Festivalul „Aici-Acolo” inițiat de Administrația Prezidențială in 2017, este organizat anul acesta de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni in parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Romania și beneficiază de Inaltul Patronaj al Președintelui Romaniei.

Foto credit: Facebook / Gheorghe Carciu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 152

Id: 78371

Data: May 26, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).