La Catedrala Patriarhală a fost proclamată canonizarea Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul

Cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale din București, duminică, de sărbătoarea Sf. Imp. Constantin și Elena, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Romanești in perioada 1738-1753.

Tomosul de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Apoi s-a cantat troparul sfantului, in timp ce ierarhii și slujitorii Catedralei Patriarhale au cinstit icoana sfantului.

O icoană a Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul a fost așezată spre cinstire și in baldachinul in care au fost depuse, pentru sărbătoarea hramului, moaștele sfinților aflate in patrimoniul Catedralei Patriarhale.

Canonizarea Sf. Ier. Martir Neofit Cretanul a fost proclamată duminică, 21 mai 2023, la sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea ierarhului in ședința din 28 octombrie 2022, cu data de sărbătorire in 16 iunie.

Sfantul ierarh a fost principalul susținător al desființării iobăgiei in Țara Romanească.

Adezrobit toți țăranii de pe moșiile Mitropoliei, a inființat o școală publică subvenționată de Biserică la Pătroaia, jud. Dambovița, a inființat Biblioteca Mitropoliei și a tipărit cărți de slujbă și de invățătură in limba romană.

A trecut la Domnul in 16 iunie 1753, otrăvit de medicul domnitorului Matei Ghica, care era nemulțumit că ierarhul era de partea poporului, reclamandu-i neregulile la reprezentantul Sultanului.

Vezi și:

  • Cine a fost Mitropolitul martir Neofit Cretanul, canonizat de Sfantul Sinod

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 110

Id: 78344

Data: May 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).