Mahala, regiunea Cernăuți: 82 de ani de la masacrarea a sute de nord-bucovineni in Lunca Prutului

La Mahala și in mai multe sate din Bucovina de Nord au fost oficiate duminică slujbe de pomenire pentru romanii impușcați, deportați și represați de regimul stalinist.

Au fost comemorate victimele masacrului din Lunca Prutului, uciși de grănicerii sovietici in noaptea de 6 spre 7 februarie 1941.

La slujba oficiată la Mahala, in Ucraina, au participat Consulul general al Romaniei la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, reprezentanți ai asociațiilor romanilor din regiunea Cernăuți, localnici și oaspeți din Romania.

In noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, in localitatea Lunca din Ținutul Herța, aproximativ 600 de țărani din satele Mahala, Boian, Ostrița Hertei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosmunului, Ceahor și Corovia, impreună cu copiii lor, au fost impușcați de sovietici in timp ce se indreptau spre Romania pe raul Prut inghețat.

Victimele au fost aruncate in gropi comune, dintre care doar una a fost descoperită.

Țăranii luaseră decizia de părăsi teritoriile ocupate de regimul bolșevic ateu din URSS. Doar 57 au supraviețuit și reușit să treacă in Romania peste noua graniță impusă de Moscova. Alți 44 au fost prinși, din care 23 au fost condamnați la moarte, iar ceilalți au fost deportați in Siberia.

După numai cateva luni, in aprilie 1941, alți aproximativ 4.000 de romani nord-bucovineni au fost uciși de grănicerii sovietici la Fantana Albă, in același context: oamenii au crezut că vor putea trece granița in patria-mamă.

Sursa foto: Facebook / Maria Andries

Urmărește-ne pe Telegram:át.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 71

Id: 77806

Data: Feb 8, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).