IPS Andrei i-a pomenit pe Episcopul Nicolae Ivan și pe Mitropolitul Bartolomeu Anania

Inaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a pomenit duminică, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, pe Episcopul Nicolae Ivan și pe Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Ierarhul a vorbit despre pilda Vameșului și a fariseului și a amintit că aceasta marchează inceputul Triodului, perioadă de 10 săptămani care durează pană la sărbătoarea Invierii.

In cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe Diaconul Gabriel Alexandru Creța, pe seama Parohiei Mociu II, Protopopiatul Cluj I.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de Părintele Profesor Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

După liturghie, Mitropolitul Clujului a oficiat slujba Parastasului pentru Episcopul Nicolae Ivan, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au implinit vineri, 3 februarie, 87 de ani, și pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la Domnul s-au implinit marți, 31 ianuarie, 12 ani.

Părintele Mitropolit Andrei a vorbit despre personalitatea celor doi mari ierarhi ai Clujului și a spus că suntem datori să-i pomenim. Inaltpreasfinția Sa a oficiat o slujbă de pomenire și la mormintele celor doi ierarhi, din cripta de la demisolul Catedralei Mitropolitane.


Episcopul Nicolae Ivan(17 mai 1855 – 3 februarie 1936) este reintemeietorul Eparhiei Clujului și ctitorul Catedralei Mitropolitane și al primei Academii Teologice.

Mitropolitul Bartolomeu Anania(18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), traducător al Bibliei, a păstorit eparhia clujeană timp de 18 ani, după reinființarea acestei eparhii in 2006, ca o reinviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită de Sfantul Voievod Ștefan cel Mare.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Urmărește-ne pe Telegram:t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 47

Id: 77811

Data: Feb 9, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).