S-au implinit sambătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei in inchisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg.
Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut in data de 18 martie 1921 in Glavile, județul Valcea.
A studiat la Seminarul „Central” din București in perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținand licența in Teologie in anul 1948. In 1944 s-a inscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.
Pană in anul 1958 a indeplinit mai multe funcții in cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la inchisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de�reeducare.
In 1966, la doi ani după eliberarea din inchisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Romană in Statele Unite ale Americii, unde a indeplinit mai multe funcții in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane.
Zece ani mai tarziu se intoarce in țară, unde va indeplini funcția de director al Institutului Biblic pană in 1982, anul in care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica in totalitate scrisului.
In anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc il alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, in Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.
In anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice in 31 ianuarie 2011, fiind inmormantat in cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.
Activitatea literară
A fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi, unul dintre puţinii scriitori romani care au reuşit să ofere limbii noastre un chip poetic cu adevărat nou, după ceea ce-i dăruise deja Eminescu.
Din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar in anul 1982 a fost distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania. De asemenea, din 22 noiembrie 2010 este membru de onoare al Academiei Romane.
Istoria Literaturii il reţine ca poet, dramaturg şi memorialist, iar anii care s-au scurs de la debutul din 1935 şi pană astăzi il prezintă cititorilor nu doar ca un scriitor de talent, ca un estet, dar şi ca un iubitor de sensuri şi semnificaţii adanci.
Pentru aceste motive, el se inscrie in linia celor care, de la Arghezi şi Voiculescu şi pană la Ioan Alexandru, au inţeles că poezia şi scrisul in general ţin de revelaţie şi trebuie să slujească nu doar frumosului, ci şi binelui.
Vezi o�selecție de citate din scrierile Mitropolitului Bartolomeu.
Foto: arhiva Basilica.ro
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 161
Id: 77995
Data: Mar 19, 2023
Imagine:
La Sala Palatului din Capitală va avea loc in data de 20 aprilie un concert psaltic de mare anvergură, intitulat „Lumină din lumină”.
Vor concerta Arhim. Nikodimos Kabarnos, Ribale Wehbe, Corul Academic Byzantion şi Grupul psaltic .....
Data: Mar 19, 2023
Patriarhia Antiohiei se confruntă in continuare cu efectele cutremurelor devastatoare care au avut loc in Turcia şi Siria la inceputul lunii februarie.
Din cauza acelor evenimente nefaste, zecii de mii de oameni şi-au pierdut viaţa, iar numeroase .....
Data: Mar 19, 2023
Grația Sa Justin Welby, Arhiepiscop de Canterbury și Primat al Comuniunii Anglicane, s-a intalnit joi, la Chișinău, cu Mitropolitul Petru al Basarabiei.
Discuțiile au vizat in special colaborarea interconfesională in vederea sprijinirii .....
Data: Mar 20, 2023
Doi studenți ai Facultății de Teologie din București au transmis pe adresa redacției Basilica.ro un text despre sărbătoarea Bunei Vestiri și importanța prețuirii vieții.
Studenții Filip-Hristofor Cane .....
Data: Mar 20, 2023
Conținutul proiectului privind noile legi ale Educației a determinat majoritatea Cultelor religioase din România să adopte o
Data: Mar 20, 2023
Parohia Dobroteasa din Capitală a organizat la sfarșitul săptămanii trecute o serie de evenimente comemorative, la 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Nifon Niculescu, fostul ierarh al Dunării de Jos.
.....Data: Mar 21, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).