Mitropolitul Bartolomeu Anania: 102 ani de la naștere

S-au implinit sambătă 102 ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, mărturisitor al ortodoxiei in inchisorile comuniste, teolog, prozator, poet și dramaturg.

Mitropolitul Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut in data de 18 martie 1921 in Glavile, județul Valcea.

A studiat la Seminarul „Central” din București in perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținand licența in Teologie in anul 1948. In 1944 s-a inscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Pană in anul 1958 a indeplinit mai multe funcții in cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la inchisoarea de la Aiud, fiind supus așa numitelor activități de�reeducare.

In 1966, la doi ani după eliberarea din inchisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Romană in Statele Unite ale Americii, unde a indeplinit mai multe funcții in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane.

Zece ani mai tarziu se intoarce in țară, unde va indeplini funcția de director al Institutului Biblic pană in 1982, anul in care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica in totalitate scrisului.

In anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc il alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, in Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.

In anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice in 31 ianuarie 2011, fiind inmormantat in cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Activitatea literară

A fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi, unul dintre puţinii scriitori romani care au reuşit să ofere limbii noastre un chip poetic cu adevărat nou, după ceea ce-i dăruise deja Eminescu.

Din anul 1978 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar in anul 1982 a fost distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania. De asemenea, din 22 noiembrie 2010 este membru de onoare al Academiei Romane.

Istoria Literaturii il reţine ca poet, dramaturg şi memorialist, iar anii care s-au scurs de la debutul din 1935 şi pană astăzi il prezintă cititorilor nu doar ca un scriitor de talent, ca un estet, dar şi ca un iubitor de sensuri şi semnificaţii adanci.

Pentru aceste motive, el se inscrie in linia celor care, de la Arghezi şi Voiculescu şi pană la Ioan Alexandru, au inţeles că poezia şi scrisul in general ţin de revelaţie şi trebuie să slujească nu doar frumosului, ci şi binelui.

Vezi o�selecție de citate din scrierile Mitropolitului Bartolomeu.

Foto: arhiva Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 119

Id: 77995

Data: Mar 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).