Mitropolitul Iosif și sute de pelerini din diaspora s-au rugat pentru eroii romani care odihnesc la Soultzmatt

Mitropolitul Iosif s-a alăturat sâmbătă celor peste 500 de români participanți la pelerinajul organizat anual la Cimitirul militar românesc din Soultzmatt de Parohia „Sf. Cosma și Damian” din Mulhouse, Franța. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru sufletele prizonierilor de război români care au murit departe de casă.

Au participat Alexandru Atanasiu, consulul României la Strasbourg, și oficialități locale.

Liturghia a fost oficiată la Capela Schaefferthal, din apropierea cimitirului, iar Parastasul la Cimitirul Soultzmatt.

Legat de jertfa soldaților români, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale a afirmat că „este o mare taină de ce Dumnezeu nu pedepsește pe cotropitori”. Dar „noi nu ne rugăm ca Dumnezeu să pedepsească pe cei care sunt violenți, pe cei care fac război, ci ne rugăm ca Dumnezeu să îi ierte și să îi întoarcă de la aceste fapte”, a adăugat ierarhul.

„Primul nostru război este războiul cu propriile noastre patimi”, a mai subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Mitropolitul Iosif a oficiat slujba Parastasului pentru eroii români înmormântați la Soultzmatt, în Franța, sâmbătă, 11 iunie 2022. Foto: Parohia Mulhouse

Părintele mitropolit a explicat Evanghelia zilei, cea a iertării acordate de Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, Sfântului Apostol Petru.

„Când vrem să cerem iertare de la Dumnezeu, primul lucru de care avem nevoie este dragostea față de Dumnezeu și față de aproapele. Hristos ne întreabă: Mă iubești tu pe mine? Având conștiința păcatului să îi spunem: Da Doamne. Tu știi că te iubesc, dar numai Tu știi dragostea mea. Eu caut dragostea mea pentru Tine. Uneori o găsesc, uneori nu o găsesc. Te rog, Doamne: fă-o Tu să crească în inima mea ca niciodată să nu mă lepăd de Tine”, a afirmat ierarhul.

Cimitirul militar din Soultzmatt

În Cimitirul Militar Românesc din Soultzmatt odihnesc 678 de soldaţi români luaţi prizonieri, care au murit din cauza regimului inuman. Majoritatea mormintelor sunt individuale. În două morminte comune se află osemintele a 125 de prizonieri, un întreg detaşament român, care au murit de frig în noaptea de 27 spre 28 ianuarie 1917, la Steinbrunn-le-Haut.

În data de 30 august 1919, statul francez a dăruit României platoul de la Val du Pâtre unde a fost amenajat actualul cimitir militar, pe locul fostului lagăr în care au suferit soldații români.

Mitropolitul Iosif a oficiat slujba Parastasului pentru eroii români înmormântați la Soultzmatt, în Franța, sâmbătă, 11 iunie 2022. Foto: Parohia Mulhouse

Cimitirul a fost inaugurat în 9 aprilie 1924, în prezența Suveranilor României, Regele Ferdinand I şi Regina Maria.

La baza crucii monumentale, la dorinţa Reginei Maria, au fost fixate patru plăci de marmură, dintre care una poartă o inscripţie în limbile română şi franceză:

“Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin.”

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).