Parohia Sf. Parascheva din Torino a aniversat 40 de ani de la inființare

Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Parascheva” din Torino a aniversat sâmbătă 40 de ani de slujire pastoral-misionară, socială, catehetică și culturală „la picioarele munților” din nord-vestul Italiei.

Cu acest prilej, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a slujit în comunitate împreună cu Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În cadrul cuvântului rostit la Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif a evidențiat punctele tari din viața și activitatea Preacucernicului Părinte Gheorghe Vasilescu, Parohul și întemeietorul comunității torineze ocrotite de Sfânta Parascheva de la Iași, o retrospectivă plină de încercări, dar și de mari împliniri, notează Episcopia Italiei pe site-ul oficial.

Dacă situația social-politică de acum favorizează integrarea românilor în diaspora europeană, în 1979, când a luat ființă Parohia din Torino, scenariul era cu totul diferit, a spus Mitropolitul Iosif.

Însă, prin mila Bunului Dumnezeu, ceea ce s-a semănat atunci, se culege acum cu roadă bună, vrednică și de folos comunității, a adăugat ierarhul.

IPS Iosif și PS Atanasie de Bogdania la aniversarea de 40 de ani a Parohiei Torino. Foto credit: Episcopia Italiei / Mihai Bursuc

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a transmis mesajul Episcopului Siluan al Italiei.

Ierarhul a subliniat că „râvna și jertfelnicia cu care Părintele Gheorghe și Preoteasa Ilinca au slujit au atras în jurul lor, suflet cu suflet, o comunitate, la rândul ei, inimoasă și misionară; comunitate ce a văzut încreștinarea multor copii și întemeierea multor familii creștine; comunitate ce a dat naștere la mai mulți preoți, unul dintre aceștia fiind tocmai fiul familiei Părintelui Vasilescu, Părintele Cristian”.

De asemenea, Preasfințitul Siluan a dorit să puncteze activitatea socială pe care parohia torineză a întreprins-o de-a lungul anilor, „slujire socială ce a mers mână în mână cu slujirea altarului, aducând multă mângâiere celor aflați în suferință sau celor din închisori și venind permanent în întâmpinarea celor pribegi, ajunși pe meleaguri străine și lipsiți de cele de trebuință”.

În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonia în preot a diaconului Vasile Istina, pe seama Parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino II.

Foto credit: Episcopia Italiei / Mihai Bursuc

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 44

Id: 68177

Data: Oct 15, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar