Patriarhul Daniel felicită obștea Mănăstirii Bisericani la sfințirea noii biserici

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis duminică un mesaj la sfințirea bisericii noi a Mănăstirii Bisericani, județul Neamț, cu hramurile Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfinţii Cuvioși Părinţi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.�

Despre noul lăcaș de cult, Preafericirea Sa subliniază că „reprezintă o dovadă a credinței vii şi jertfelnice a unei comunități monahale evlavioase și harnice, precum și un eveniment mare, sfant şi binecuvantat nu numai pentru ținutul Neamțului, ci pentru intreaga Biserică”.

Mesajul integral:


O nouă biserică la Mănăstirea Bisericani

Hristos a inviat!

Construirea şi sfințirea noii biserici a Mănăstirii Bisericani, cu hramurile Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul şi Sfinţii Cuvioși Părinţi Iosif şi Chiriac de la Bisericani, reprezintă o dovadă a credinței vii şi jertfelnice a unei comunități monahale evlavioase și harnice, precum și un eveniment mare, sfant şi binecuvantat nu numai pentru ținutul Neamțului, ci pentru intreaga Biserică.

Mănăstirea Bisericani, cu trecut istoric și duhovnicesc binecunoscut in lumea monahală și in evlavia populară, a reinviat in anul 1991, cand personal, in calitate de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, am hotărat reactivarea acestei mănăstirii, desființată abuziv in timpul regimului comunist, pentru a respecta testamentul ctitorilor ei față de acest loc sfințit de nevoințele sihaștrilor iubitori de liniște, rugăciune şi nevoință.

Din viața Sfantului Cuvios Iosif de la Bisericani, intemeietorul acestei mănăstiri, care a fost contemporan cu Sfantul Voievod Ștefan cel Mare, se păstrează episodul minunat petrecut in anul 1499, cand, din pricina năvălirii turcilor �in Moldova, Sfantul Iosif impreună cu ucenicii săi au hotărat să meargă să viețuiască la Sfantul Munte al Atonului.

Insă, pornind ei pe cale li s-a arătat intr-un stejar Preasfanta Născătoare de Dumnezeu, care le-a spus: „Intoarceți-vă inapoi, că şi aici este grădina mea”. De atunci a rămas această convingere că nu numai in Muntele Athos este grădina Maicii Domnului, ci și in fiecare mănăstire și biserică unde Maica Domnului este cinstită, chemată in rugăciuni și socotită Maică milostivă și mult ajutătoare.

Mai tarziu, pe acel loc s-a zidit o biserică din piatră, care acum este mănăstire redeschisă, după ce in timpul comunismului mănăstirea a fost transformată in sanatoriu pentru oameni bolnavi.

Din nefericire, stejarul secular in care s-a arătat Maica Domnului şi care era adesea era plin de iconițe și loc de pelerinaj, a fost tăiat din ordinul unui reprezentant al autorităților comuniste din zonă.

De aceea, pe locul in care s-a aflat acel stejar, unde Maica Domnului a spus:�„Și aici este grădina mea”, am binecuvantat construirea unui Paraclis, cu hramul Acoperămantul Maicii Domnului, pe care l-am sfințit in data de 3 octombrie 1999, la implinirea a 500 de ani de la minunea arătării Maicii Domnului, din anul 1499.

Minunea arătării Maicii Domnului in acel loc binecuvantat a devenit in timp cunoscută și prețuită de monahi și de evlavia populară, care a condus la numirea Romaniei intregi ca fiind Grădina Macii Domnului, adică o țară plină de mănăstiri, biserici și oameni rugători care au simțit ajutorul Maicii Domnului in necazuri, nevoi, incercări și in timp de prigoană, libertate, sărăcie sau bunăstare.

Continuand lucrarea sfantă de canonizare şi cinstire a sfinţilor romani, incepută de Patriarhul Justinian in anii 1950-1955 şi reluată de Patriarhul Teoctist incepand cu anul 1992, in primul nostru an de patriarhat, 2007-2008, am inițiat personal și am sprijinit solicitările eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane de canonizare a unor noi sfinți romani, intre care și Sfinţii Cuvioși Părinţi Iosif şi Chiric de la Bisericani, prăznuiți in ziua de 1 octombrie.

Cu prilejul sfințirii noii biserici a Mănăstirii Bisericani, dorim să exprimăm impreună cu Inaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, aprecierea noastră pentru toată lucrarea care s-a desfășurat aici cu multă osteneală și iubire jertfelnică.

Felicităm in primul rand pe Părintele Stareţ, Protosinghelul Serafim Mihali şi, in semn de prețuire, ii oferim Ordinul „Maica Domnului – Rugătoarea”, precum şi o cruce de binecuvantare pentru altarul noii biserici sfinţite.

Totodată, felicităm intreaga obște monahală a Mănăstirii Bisericani, pe toți ctitorii şi ajutătorii ei, precum şi pe toți clericii şi credincioşii prezenți la acest eveniment sfant şi solemn de spiritualitate creștină şi demnitate romanească.

Sărbătoarea sfințirii noii biserici a Mănăstirii Bisericani ne indeamnă să păstrăm dreapta credinţă a sfinţilor şi să o transmitem generaţiilor viitoare, unind credința cu rugăciunea, hărnicia cu dărnicia, sfinţenia cu slujirea semenilor, ca să trăim şi să transmitem in jurul nostru lumina invierii lui Hristos și bucuria mijlocirii Maicii Domnului și a tuturor sfinților.

Astfel, Biserica va putea ajuta ca Moldova, Romania intreagă să fie cu adevărat o „grădină a Maicii Domnului”, grădină cultivată mereu, pentru a aduna necontenit roade bogate de lumină netrecătoare.

Cu aleasă prețuire şi părinteşti binecuvantări,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 34

Id: 81202

Data: Jun 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).