Patriarhul Daniel la Simpozionul Internațional Eugen Simion – 90: Opera sa trebuie cunoscută şi cinstită

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj la Simpozionul Internațional „Eugen Simion – 90” organizat de Academia Romană, Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA) și Muzeul Național al Literaturii Romane, joi, 25 mai 2023.

Redăm mesajul integral:


A evocat opere fundamentale ale literaturii şi culturii romanești

Simpozionul „Eugen Simion – 90”, organizat de Academia Romană, Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA) și Muzeul Național al Literaturii Romane, dorește să comemoreze și să evoce personalitatea regretatului academician Eugen Simion, critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Romane și președinte al acestui inalt for cultural roman din anul 1998 pană in 2006.

Prin activitatea de decenii pe care a desfășurat-o in cadrul unor instituții culturale importante, Academicianul Eugen Simion a intregit tezaurul culturii romane publicand cărți fundamentale, pe care fie le-a scris, fie le-a coordonat apariția in seria operelor complete ale unor autori clasici şi contemporani.

Uneori, activitatea culturală a domniei sale a insemnat restituire fundamentală şi istorică a unor manuscrise – cum este cazul poetului național Mihai Eminescu, alteori a fost vorba de o reevaluare a receptării operei şi a omului – cum este cazul lui Titu Maiorescu.

Inainte să ajungă unul dintre cei mai importanți critici literari ai generației sale, scriind despre literatura anilor ʼ60, dar şi despre scriitori veniți dinspre ,,dimineața poeziei” romanești, imbinand armonios critica de intampinare cu elemente de istorie literară, Eugen Simion a fost atras definitoriu de opera eminesciană.

Cand se afla in ultimul an de facultate, a fost chemat de eminescologul Dumitru Panaitescu-Perpessicius in echipa de cercetare a manuscriselor eminesciene a Academiei Romane. Misiunea primită a fost continuarea ediției critice monumentale pe care marele critic şi editor o incepuse in anul 1933 şi pe care avea s-o ducă pană la volumul al VI-lea (1963). Eminescu a devenit astfel şi pentru Eugen Simion unul din importantele proiecte, o preocupare serioasă care avea să se intindă pe parcursul mai multor ani.

După ce a fost ales Președinte al Academiei Romane (1998), Eugen Simion a reușit să implinească visul cultural de a-l aduce pe Eminescu la indemana oricărui cercetător eminescolog sau tanăr literat, cititor de ocazie sau pasionat de poezie, prin tipărirea integrală in facsimil a manuscriselor lui Eminescu.

Proiectul care a fost coordonat de Eugen Simion, realizat de Academia Romană şi Fundația Națională pentru Știință şi Artă a fost unul dintre cele mai importante şi monumentale acte culturale, salvand de la deteriorarea firească şi ireversibilă manuscrisele de o valoare inestimabilă ale patrimoniului național cultural.

De asemenea, Academicianul Eugen Simion, atat din postura de istoric literar, cat şi de critic experimentat – cel mai reprezentativ al generației sale – a fost un adevărat apărător al impozantului autor al celebrei teorii a formelor fără fond in cultura romană, Titu Maiorescu, un alt mare clasic şi intemeietor de cultură romanească modernă.

Vocația sa de a evoca şi restitui conștiinței culturale romanești opere fundamentale, de a aduce in actualitate personalități sau chipuri de lumină cu valoare de simbol şi de reper ale culturii noastre, i-a conturat reputația de vrednic slujitor al literaturii și culturii romaneşti contemporane, atat in țară, cat şi in străinătate.

Opera sa trebuie cunoscută şi cinstită, fiind un indemn la o mai bună cunoaștere a culturii și identității noastre romaneşti.

Felicităm pe organizatorii acestui eveniment cultural deosebit şi binecuvantăm pe toți participanții!

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Foto credit: Arhiva Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 120

Id: 78368

Data: May 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).