PS Timotei: Hristos da sens vietii noastre

2

Sa nu primim gandurile si toate uneltirile vrajmasului, toate momelile pe care le arunca tuturor, a fost indemnul adresat de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, credinciosilor prezenti duminica, 24 iulie 2016, in Catedrala Patriarhala. Preasfintia Sa le-a mai spus ca diavolul va fugi de cei care sunt aproape de Dumnezeu, de cei care il cheama intru ajutor pe Preamilostivul Dumnezeu, dupa cum informeaza Ziarul Lumina.

11-16-sf_evanghelist_matei

In Duminica a V-a dupa Rusalii, la Catedrala Patriarhala, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepis­copiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

In cuvantul de invatatura rostit cu acest prilej, facand referire la textul evanghelic care a prezentat vindecarea de­monizatilor din tinutul Gadarei (Matei 8, 28-34; 9, 1), Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor a subliniat credinciosilor importanta rugaciunii in lupta oamenilor cu puterile intunericului.

Sunt oameni care stau impotriva diavolului si care, prin post, prin rugaciune si mai ales prin deosebirea duhurilor, nu-l primesc in viata lor. Sa nu primim gandurile si toate uneltirile vrajmasului, toate momelile pe care le arunca tuturor, avand mare grija, pentru ca el este intelept cu cei intelepti, si simplu cu cei simpli, si o face chiar si pe smeritul si pe cunoscatorul Scripturii cu cei care cred ca sunt avansati pe drumul acesta al credintei. Diavolul va fugi de cei care sunt aproape de Dumnezeu, de cei care il cheama intru ajutor pe Preamilostivul Dumnezeu, de cei care in rugaciunile lor cer ocrotirea Mantuitorului Iisus Hristos, a Preacuratei Sale Maici si a sfintilor ingeri pazitori, si care nu se lasa biruiti de puterea intunericului, a spus Preasfintia Sa.

Aratand ca locuitorii din Gadara i-au cerut lui Hristos Domnul sa plece de la ei dupa vindecarea demonizatilor, Preasfintia Sa a evidentiat faptul ca noi trebuie sa Il rugam permanent pe Mantuitorul sa ramana cu noi, pentru ca El da sens vietii noastre.

 Dupa Invierea Sa din morti, Mantuitorul Hristos a calatorit pe drumul catre Emaus si Sfanta Scriptura ne spune ca ochii celor doi ucenici erau tinuti ca sa nu-L cunoasca pe Domnul. Și El le-a vorbit pe cale celor doi despre toate cele ce se intamplasera in Ierusalim in acele zile. La un moment dat, acest strain pe care cei doi discipoli nu L-au recunoscut se facea ca merge mai departe, si cei doi L-au rugat staruitor sa ramana cu ei. Aceasta este atitudinea ucenicilor Domnului: L-au rugat staruitor ca sa ramana cu ei, iar locuitorii din Gadara i-au spus sa plece de la ei. Acum fiecare dintre noi isi poate pune intrebarea cu cine se aseamana el, cu ucenicii Domnului care l-au rugat sa ramana impreuna cu ei, sau cu cei din Gadara, care i-au spus sa plece. Cand Domnul ramane cu noi avem viata vesnica si nu avem bucurii si ocrotire atunci cand El pleaca din pricina noastra, a atitudinii rele, a cuvintelor nepotrivite, a ceea ce facem noi. In locul lui se instaleaza intunericul si moartea si nimeni nu mai pomeneste de noi daca Domnul a plecat, pentru ca El da sens vietii noastre, de aceea trebuie sa Il rugam permanent sa ramana cu noi, sa sfinteasca viata noastra, sa ne fie ocrotitor si aparator de duhurile si stapanitorii acestui veac, a spus Preasfintitul Parinte Timotei ­Prahoveanul.

***

Duminica a 5-a dupa Rusalii

(Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei)
Matei 8, 28-34; 9, 1

In vremea aceea, trecand Iisus dincolo, in tinutul Gadarenilor, L-au intampinat doi demonizati care ieseau din morminte, atat de cumpliti, incat nimeni nu putea sa treaca pe calea aceea. Și, iata, au inceput sa strige si sa zica: Ce ai cu noi, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu? Ai venit aici mai inainte de vreme ca sa ne chinuiesti? Departe de ei era o turma mare de porci, pascand. Iar demonii Il rugau, zicand: Daca ne scoti afara, lasa-ne sa intram in turma de porci. Atunci El le-a zis: Duceti-va! Iar ei, iesind, s-au dus in turma de porci. Și indata toata turma s-a aruncat de pe tarm in mare si a pierit in apa. Iar pazitorii au fugit si, ducandu-se in cetate, au spus toate cele intamplate cu demonizatii. Și, iata, toata cetatea a iesit in intampinarea lui Iisus si, vazandu-L, L-au rugat sa plece din hotarele lor. Iar Iisus, intrand in corabie, a trecut marea si a venit in cetatea Sa.

 

 

 

The post PS Timotei: Hristos da sens vietii noastre appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 716

Id: 60762

Data: Jul 26, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Evanghelia zilei