PS Varlaam, la 4 ani de la plecarea Regelui Mihai: Ne rugam pentru odihna sufletului sau luminos, nobil și credincios

Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, cu câteva zile înainte de împlinirea a patru ani de la plecarea la cele veșnice a Regelui Mihai I al României, Familia Regală a organizat o slujbă de pomenire la Mănăstirea Plumbuita.

Oficiantul parastasului a fost Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul care a slujit „într-o atmosferă foarte duhovnicească și intimă”, după cum însuși a mărturisit.

Delegatul Patriarhului Daniel a dorit să amintească la finalul slujbei „măcar câteva din calitățile multe și esențiale care au împodobit chipul sufletesc al regelui”. PS Varlaam s-a referit mai ales la credința Regelui Mihai și la relația sa cu Biserica.

„Regele Mihai I a fost un creștin cu totul autentic și profund, iar această credință profundă i-a fost sădită în suflet de Regina mamă Elena care, așa cum a cunoscut toată societatea românească a epocii, a fost o femeie foarte evlavioasă și credincioasă. Regele însuși a mărturisit în multe rânduri că cea mai prețioasă moștenire primită de la mama lui a fost credința creștină care i-a fost far luminos în viața zbuciumată pe care a fost nevoit să o traverseze”.

„În copilărie s-a bucurat de ocrotirea părintească a Patriarhului Miron Cristea și multe dintre fotografiile care se păstrează sugerează o relație de nepot și bunic cu acesta, care l-a îndrăgit foarte mult. Tot în tinerețe s-a bucurat de prezența și de îndrumarea preotului academician Nicolae M. Popescu, care i-a fost profesor la celebra școală organizată la Sinaia”, a evocat părintele episcop vicar.

„Din clasă făceau parte copii de vârsta regelui, din toate provinciile țării, cu scopul ca pregătirea și șederea sa la studii printre acești copii să-l familiarizeze și să-l obișnuiască cu toate zonele culturale, etnografice ale țării și cu toți cetățenii indiferent de origine și de credință”.

„Mai târziu, a avut o relație foarte bună și ziditoare cu Patriarhul Nicodim care în zorii zilei de 6 septembrie 1940, în Catedrala Patriarhală, l-a uns rege cu Sfântul și Marele Mir, calitate care nu i-a fost luată și nu a putut fi luată niciodată în ciuda obligării sale la abdicare în 30 decembrie 1947”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal.

©Familia Regală

Mai departe, ierarhul a menționat că Regele participa adesea la slujbele de la Patriarhie, dar și la alte biserici, atât în mod oficial, cu familia, cât și personal, ca tânăr profund preocupat de lucrurile spirituale. Și în exil a continuat să frecventeze bisericile românești.

PS Varlaam a amintit că prima vizită a regelui în România, după căderea comunismului, s-a făcut la invitația unui ierarh și că Regele Mihai a mărturisit mereu credința în cărțile sale, în interviuri, dar și în mesajele transmise la radio cu prilejul marilor sărbători creștine, chiar și în timpul dictaturii comuniste.

„Dumnezeu a rânduit ca ultimii lui ani din viață pe acest pământ să poarte amprenta unei profunde viețuiri creștine ortodoxe. Casa sa aproape s-a transformat în mănăstire, fiind îngrijit în ultimii ani de călugărițe din Biserica noastră ortodoxă românească pe care el le-a rugat să facă pravila zilnică cu voce tare”.

„Astăzi, când îl comemorăm și ne rugăm pentru odihna sufletului său luminos, nobil și credincios, la împlinirea a patru ani de la mutarea la cereștile locașuri, ne impresionează pe toți personalitatea sa verticală, sobră, modestă, plină de credință și de loialitate față de poporul român și de Biserica lui”.

La parastasul pentru Regele Mihai au participat Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria. Au fost alături de ei Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, dar și Șeful Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă.

Regele Mihai I al României a plecat la Domnul în data de 5 decembrie 2017.

Vezi mai multe imagini de la eveniment pe site-ul oficial al Familiei Regale.

Foto credit: Familia Regală

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 25

Id: 75415

Data: Nov 20, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar