Restabilirea comuniunii: Ierarhii Bisericii Sarbe și ai Bisericii din Macedonia de Nord au coliturghisit la Belgrad

Întâistătătorii și ierarhii Bisericii Ortodoxe a Serbiei și ai Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord au coliturghisit joi la Catedrala „Sf. Sava” din Belgrad, Serbia, în semn de restabilire a comuniunii liturgice și canonice după 55 de ani de despărțire.

Patriarhul Porfirie a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Arhiepiscopul Ștefan al Ohridei, Întâistătorul Bisericii Ortodoxe din Macedonia de Nord.

„Domnul, care a creat totul, a poruncit ca «toți să fie una»”, a spus Patriarhul Serbiei cu prilejul coliturghisirii.

„Iar pentru a fi una, oamenii trebuie să fie împreună cu ceilalți. Ei trebuie să fie o comunitate de iubire bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu, bazată pe Dumnezeu însuși, pe Hristosul cel Viu. Atunci toată lumea va fi una! Asta vrea Dumnezeu de la noi! Dacă noi, oamenii suntem una, atunci totul este una, atunci există o singură Biserică – și una este, pentru că Domnul, Capul Bisericii, Unul este.”

Patriarhul Porfirie a spus că ruperea comuniunii cu Arhiepiscopia Ohridei a fost o rană adâncă și dureroasă și că vindecarea ei este o minune care se petrece sub ochii noștri prin lucrarea lui Dumnezeu.

„Așa cum nu există nimic pe care noi, oamenii, să-l vindecăm prin noi înșine, tot așa, mai ales în Trupul lui Hristos, rana nu poate fi vindecată doar cu puterile noastre. De aceea spun că rana s-a vindecat și că este o minune – o minune a lui Dumnezeu. Este un dar al lui Dumnezeu, frați și surori!”

Preafericirea Sa a mai spus că această rană a avut un și un rol pedagogic. „Am înțeles că rana a fost provocată de acțiunile noastre, așa că ne-am întors la Domnul, la Sfântul Sava și la toți sfinții Bisericii noastre, ca să facă ceea ce nu puteam face. Și, în momentul în care ne-am gândit, o astfel de minune s-a întâmplat pe neașteptate!”

„Fericiți sunteți, frați arhiepiscopi, frați și surori, bucuria noastră de astăzi este nemăsurată, din belșug, pentru că este bucuria dragostei lui Dumnezeu, pentru că este bucuria harului lui Dumnezeu! Suntem una în Hristos, una în Biserică!”, a mai spus Patriarhul Serbiei.

Arhiepiscopul Ștefan al Ohridei a spus despre coliturghisirea de joi că „acest act de astăzi, care a confirmat dragostea pentru unitate în Biserică, și hotărârile celor două Biserici surori, este un medicament de neînlocuit, care vindecă rana de pe trupul Bisericii, pentru că atunci când un mădular suferă, toate suferă alături de el”.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că nu prin meritul nostru, ci prin ajutorul Lui, am fost onorați să fim în unire și frățietate și să participăm la o lucrare care credem că este plăcută lui Dumnezeu și va rămâne în istoria Bisericii”, adăugat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Macedonia de Nord.

„Unitatea stabilită între cele două Biserici ale noastre, și astfel cu toate Bisericile Ortodoxe locale, este un eveniment de care se bucură și Sf. Clement de Ohrida și Sf. Sava al Serbiei și toți sfinții lui Dumnezeu, pentru că văd că ne bucurăm, că ne desăvârșim, că ne mângâiem unii pe alții, că gândim la fel și trăim în pace și iubire”, a mai spus Arhiepiscopul Ștefan al Ohridei.


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a anunțat luni restaurarea comuniunii euharistice cu Arhiepiscopia Ohridei – Biserica Ortodoxă din Republica Macedoniei de Nord.

Sinodul Bisericii Sârbe a transmis că se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale pentru a stabili statutul final și denumirea Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).