Un vas vechi din sticlă, cu întrebuinţări cultice, a fost descoperit în week-end la Mănăstirea Viforâta în urma unor săpături arheologice. Descoperirea a fost făcută de un grup de specialişti de la „Complexul Național Muzeal Curtea Domnească” din Târgovişte, informaţia fiind prezentată pe pagina de Facebook.
„Vasul nostru, descoperit în timpul cercetărilor arheologice preventive efectuate (…) la Man. Viforâta este un exemplar pe cât de rar, pe atât de elegant în realizare”.
Lacrimariumul de la Viforâta are „o înălțime de cca. 20 cm, gât înalt, ușor oblic și torsionat, sugerând eleganța gâtului unei lebede. Gura este largă, evazată și îngustată în zona de scurgere a lichidului. Corpul este cilindric, bombat cu fundul plat. Culoarea este gălbuie, iar striațiile verticale ale corpului joacă rol de decor”.
Arheologii de la Târgovişte spun că „se întâmplă rar ca vasele de sticlă să traverseze secolele în condiții intacte”. De obicei, sunt descoperite în stare fragmentară.
„Vasele de sticlă intacte au fost găsite în contexte arheologice deosebite, fiind depuse în locuri special amenajate pentru protecție”.
Recipientul face parte dintr-un tip de vase din categoria Lacrimarium, numit şi Unguentarium, în care se păstrau diverse cosmetice, parfumuri sau creme aromatice.
Era întâlnit „în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele ce au orbitat în aria de influență a Ortodoxei bizantine”.
Utilizat şi în cult
Treptat, au fost utilizate şi în cult, în special la înmormântări.
„O altă întrebuințare, caracteristică și spațiului de la sud de Carpați – Țara Românească, a fost cea de vas liturgic, utilizat în ceremonialul religios, în special la înmormântări. Câteva exemplare, puține la număr, au fost descoperite la temelia unor lăcașuri de cult. În ele se păstrau uleiurile sfinte – mirul. Aceste vase apar în sec. XIV-XVIII, pe tot întinsul Țării Românești”.
Astfel de vase au fost produse şi pe teritoriul ţării noastre.
„Unele sunt de proveniență occidentală – atelierele de la Murano, de exemplu. Altele pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanță de capitala Târgoviște”.
Vasul descoperit în proximitatea Mănăstirii Viforâta va fi expus în curând la Curtea Domnească din Târgoviște – clădirea Muzeului Tiparului și Cărții Românești Vechi.
Mănăstirea Viforâta
Mănăstirea de maici din satul Viforâta a fost ctitorită de Vlad Înecatul, domnul Țării Românești între 1530-1532. A trecut prin restaurări efectuate de voievozii Radu Mihnea (1611-1616) şi Matei Basarab (1632-1654).
În perioada 1712-1713, mănăstirea a fost refăcută prin ctitoria doamnei Maria Brâncoveanu. A fost afectată de mai multe cutremure.
După un cutremur din 1802 a fost din nou rezidită de Nicolae, „logofătul” Mitropoliei din București și de stareța Iustina. Ultima restaurare a avut loc în 1990.
Foto credit: Facebook/Arheologie medievală în Târgoviște
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 290
Id: 71366
Data: Sep 21, 2020
Imagine:
Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților a vorbit duminică despre purtarea crucii și a insistat pe faptul că măsura greutăților prin care trecem este întotdeauna bine .....
Data: Sep 21, 2020
Romfilatelia continuă seria mărcilor poștale dedicate pieselor de vestimentație regală prin emisiunea Uniformele regalității (III).
Data: Sep 21, 2020
Societatea de Transport București (STB SA) a înfiinţat o nouă linie de autobuz care funcţionează între noul terminal „Cartier Henri Coandă” și „Piața Presei”.
„Pe fondul unei dezvoltări urbane în zona de nord a Capitalei, Societatea de Transport București STB SA .....
Data: Sep 21, 2020
Mitropolitul Sava al Varșoviei și Întregii Polonii a oficiat duminică sfințirea Catedralei Sf. Sofia din Varșovia. A fost construită în cinci ani și este dedicată .....
Data: Sep 21, 2020
Arhiepiscopul Ioachim a resfințit duminică Biserica „Sfinții Împărăți Constantin și Elena” a Parohiei Hemeiuș din județul .....
Data: Sep 21, 2020
Tânărul pictor iconar Andrei Cozma, care a câștigat anul acesta două premii Întâi la Concursul Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”, vorbește despre calea pe care a ales-o, a artei sacre, și despre rolul familiei în formarea sa.
Andrei Cozma are 28 de ani și .....
Data: Sep 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).