Sfantului Ierarh Pahomie praznuit la Gledin

Tot duminică, după-amiază a avut loc la Gledin un simpozion închinat Sfântul Pahomie, numit Colocviile de la Gledin, eveniment la care au participat preoţi şi oameni de marcă ai culturii transilvănene care au prezentat lucrări şi comunicări pe diferite teme. Prima zi de manifestări s-a încheiat cu slujba Vecerniei Mari, urmate de Denie şi Taina Sfântului Maslu.

În a doua zi a manifestării, luni, 14 aprilie, în ziua pomenirii Sfântului Pahomie, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai Înainte Sfinţite, în biserica parohială de la Gledin. Slujba a început la ora 10 în sobor de preoţi şi diaconi şi a fost urmată de premierea câştigătorilor Concursului „Lumină Lină”, de interpretare şi creaţie literară.

Sărbătoarea a continuat de la ora 13:30 cu punerea pietrei de temelie pentru un nou aşezământul social ocrotit de Sfânta Ana. Potrivit părintelui paroh Ioan Titieni, Casa „Sfânta Ana” va fi un centru social ce va avea în componenţa sa aproximativ 12 camere ce vor găzdui peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Această casă face parte din centrul cultural „Sfântul Pahomie“, ridicat în ultimii trei ani şi inaugurat anul trecut, care include o capelă închinată Sfântului Pahomie, o clădire ce găzduieşte Biblioteca „Iacob Stamate“ şi un centru pentru pelerini.

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin a fost canonizat în 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Sfântul Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul bistriţean Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, unde a fost tuns în monahism. S-a nevoit la Lavra Pecerska, unde l-a cunoscut pe Sfântul Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului. Întors la Lavra Pecerska, a trecut la Domnul în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul „Sfântul Ştefan“ din Lavra Pecerska. (Sursa: mitropolia-clujului.ro)


sursa: doxologia.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 392

Id: 39890

Data: Apr 17, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar