Sfintire si Binecuvantare in Landul Bavaria

Clipboard01

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la sfintirea bisericii Parohiei ortodoxe romanesti cu hramurile Intampinarea Domnului si Sfanta Mucenita Ecaterina din Aschaffenburg, Germania (12 iunie 2016):

Sfintirea bisericii cu hramurile Intampinarea Domnului si Sfanta Mucenita Ecaterina din Aschaffenburg, Germania, este un eveniment mare, sfant si binecuvantat, in mod special pentru credinciosii romani din acest oras al Landului Bavaria, care se aduna in aceasta biserica pentru a pastra vie flacara credintei ortodoxe si a pastra identitatea lor etnica si culturala romaneasca.

Parohia cu hramurile Intampinarea Domnului si Sfanta Mucenita Ecaterina din orasul bavarez Aschaffenburg a fost infiintata cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, in anul 1996, prin ravna Parintelui Costel Habelea, sustinut de catre un grup de credinciosi ortodocsi romani. Inca de la inceput, sfintele slujbe au fost oficiate in biserica Spitalului – Spitalkirche, din Lamprechtstrasse nr. 2.

Incepand cu anul 2007, Parohia ortodoxa romaneasca din Aschaffenburg este condusa cu multa daruire de sine si vrednicie de catre Parintele Protosinghel Ghelasie Pacurar, consilier eparhial in cadrul Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului. Eforturile si demersurile Parintelui Protosinghel Ghelasie si ale credinciosilor romani pe langa autoritatile locale din Aschaffenburg au contribuit la obtinerea din partea Primariei, in anul 2015, a dreptului de folosinta al bisericii in exclusivitate pentru comunitatea romanilor ortodocsi din acest oras. Astfel, dupa finalizarea acestui important demers au inceput lucrarile de amenajare ale bisericii in stil bizantin: a fost pictat interiorul in intregime, a fost realizat un iconostas sculptat nou si s-au montat 8 candelabre. De asemenea, a fost reconditionata pardoseala, biserica a fost dotata cu strani si mobilier sculptat, cu sfinte vase noi si cu toate cele necesare savarsirii sfintelor slujbe dupa traditia crestin-ortodoxa, fiind astfel pregatita sa imbrace haina de sfintire.

Acest eveniment binecuvantat ne ofera prilejul sa constatam vrednicia credinciosilor romani care, desi departe de tara de origine, s-au straduit sa pastreze credinta crestina ortodoxa, identitatea si cultura romaneasca.

Astazi, in diaspora romaneasca, biserica este locul unde romanii isi pastreaza adevarata identitate spirituala. Dorul de casa, de traditiile si obiceiurile romanesti, de marturisirea comuna a dreptei credinte, ii aduce pe romanii din diaspora in biserica in care se slujeste in limba romana, se exprima identitatea lor etnica si confesionala, dar si comuniunea cu romanii din Romania si de pretutindeni.

De aceea, iubiti romani ortodocsi din Aschaffenburg si Landul Bavaria, va indemnam parinteste sa sporiti dragostea crestina si conlucrarea frateasca, astfel incat munca sau studiul departe de tara, in strainatate, sa nu devina indepartare sau instrainare spirituala a unora fata de altii.

Cu prilejul sfintirii bisericii ortodoxe romanesti cu hramurile Intampinarea Domnului si Sfanta Mucenita Ecaterina din Aschaffenburg, felicitam pe Inaltpreasfintitul Parinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Roman al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, pentru lucrarea pastorala si misionara, de pastrare si cultivare a credintei crestine ortodoxe, a spiritualitatii si identitatii romanesti, dar si pentru bunele relatii cu crestinii romano-catolici si protestanti din Germania si din alte tari occidentale.

Felicitam si pe parintele paroh, Protosinghelul Ghelasie Pacurar, dimpreuna cu toata comunitatea ortodoxa romaneasca de aici, luminata de evlavie crestina si simtire romaneasca, pe toti binefacatorii si ajutatorii acestui sfant lacas, precum si pe toti clericii si credinciosii prezenti la acest eveniment sfant si solemn de spiritualitate si demnitate crestina.

 

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

The post Sfintire si Binecuvantare in Landul Bavaria appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriahiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 784

Id: 60151

Data: Jun 12, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar