Părintele Patriarh Daniel a transmis marți un mesaj la inaugurarea expoziției fotografice „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților la Biblioteca Națională a României din Capitală.
„Redat artistic în frescă, miniatură sau orfevrărie, chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care prin viața și moartea sa de mucenic a contribuit ca luminător de suflete la întărirea credinței ortodoxe în această parte a Europei, a dăinuit peste timp, dovedind atât intensitatea evlaviei, cât și importanța păstrării și transmiterii patrimoniului spiritual și cultural al poporului român”, afirmă Patriarhul României.
„Parafrazând pe filosoful creștin Pavel Florensky care a formulat argumentul estetic al existenței lui Dumnezeu în cuvintele: «Dumnezeu există pentru că există frumusețe», putem și noi spune referitor la patrimoniul istoric și de artă, că un popor trăiește deplin în istorie dacă este și creator de frumusețe, de opere artistice și culturale perene.”
Text integral:
Binecuvântare pentru o frumoasă cooperare
Cu prilejul împliniri a 500 de ani de la sfinţirea bisericii cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, vechea catedrală mitropolitană a Ţării Moldovei, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a organizat o serie amplă de manifestări liturgice şi culturale dedicate acestei aniversări istorice.
Ctitorită de familia domnitoare a Mușatinilor, biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost începută în anul 1514 de voievodul Bogdan al III-lea (1505-1517), fiul lui Ştefan cel Mare (1457-1504), şi finalizată de Ștefăniță Vodă cel Tânăr (1517-1527), fiul lui Bogdan, în anul 1522. Biserica a primit hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, şi a fost sfinţită cu mâna Mitropolitului Teoctist al II-lea al Moldovei, în ziua de 6 noiembrie 1522, după cum ne arată inscripția aflată deasupra ușii de intrare în pridvor.
Sanctuar de spiritualitate ortodoxă şi operă de artă monumentală, biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan de la Suceava reprezintă, cu mici deosebiri, o copie a ctitoriei Sfântului Voievod Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ.
Acest lăcaş sfânt a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană a Moldovei timp de 155 de ani, din anul 1522 până în anul 1677, când Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, şi-a mutat reşedinţa la Iaşi.
În anul 1589, domnitorul Petru Șchiopul a mutat moaștele Sfântului Ioan cel Nou, în biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de la fosta catedrală mitropolitană a Moldovei, biserica Mirăuți din Suceava, unde fuseseră aduse de Alexandru cel Bun în anul 1402.
Astfel, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a devenit al doilea sfânt ocrotitor al acestui lăcaș, precum şi al Sucevei, al Bucovinei şi al întregii Moldove.
În anul 1686, moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au început o lungă pribegie prin ţări străine, când oștile regelui polonez Jan Sobieski, care se retrăgeau din Moldova, l-au luat ca ostatic pe Mitropolitul Dosoftei, împreună cu tezaurul Mitropoliei și cu moaștele Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
La 14 septembrie 1783, după 97 de ani de pribegie în străinătate, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost readuse la Suceava ca urmare a demersurilor bucovinenilor (și în special a Episcopului Dosoftei Herescu al Bucovinei) către autoritățile poloneze și austriece, fiind retrocedate în timpul împăratului Iosif al II-lea al Austriei (1780-1790).
De atunci, moaştele Sfântului Ioan cel Nou s-au aflat neîntrerupt în biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Suceava, unde evlavia credincioşilor le cinstește după cuviinţă până în ziua de azi.
Evenimentul împlinirii a 500 de ani de la sfinţirea bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este marcat anul acesta (2022) de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, cu sprijinul Ministerului Culturii şi a Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, printr-o serie de activităţi omagiale.
Între manifestările dedicate împlinirii a 500 de ani de la sfinţirea bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, numite generic „Moştenirea Mușatină – Istorie, credinţă cultură”, organizarea la Biblioteca Naţională a României a expoziției fotografice dedicată Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava surprinde în imagini, mărturii vizuale ale evlaviei față de Sfântul Ioan cel Nou, reflectate în arta religioasă din Moldova secolelor XV-XVII.
Astfel, redat artistic în frescă, miniatură sau orfevrărie, chipul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care prin viața și moartea sa de mucenic a contribuit ca luminător de suflete la întărirea credinței ortodoxe în această parte a Europei, a dăinuit peste timp, dovedind atât intensitatea evlaviei, cât şi importanţa păstrării şi transmiterii patrimoniului spiritual şi cultural al poporului român.
Parafrazând pe filosoful creştin Pavel Florensky care a formulat argumentul estetic al existenţei lui Dumnezeu în cuvintele: „Dumnezeu există pentru că există frumusețe”, putem şi noi spune referitor la patrimoniul istoric şi de artă, că un popor trăieşte deplin în istorie dacă este şi creator de frumusețe, de opere artistice şi culturale perene.
Îi felicităm şi îi binecuvântăm pe organizatorii expoziției „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava – o istorie în imagini de patrimoniu mondial”, care aduce un omagiu atât Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, cât şi împlinirii a 500 de ani de la sfinţirea sfântului lăcaş bucovinean, biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, valoros monument al artei şi al spiritualităţii ortodoxe româneşti.
Cu prețuire și părintească binecuvântare,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Facebook / Wincero
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 227
Id: 77396
Data: Sep 28, 2022
Imagine:
Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a binecuvântat așezământul social-filantropic din parohia băcăuană „Înălțarea Domnului”, satul Gutinaș. Slujba de sfințire a avut loc .....
Data: Sep 28, 2022
Mitropolitul Clujului a vizitat luni Capela Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan” a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde a .....
Data: Sep 28, 2022
Duminică a fost oficiată prima Sfântă Liturghie pentru comunitatea românilor ortodocși din orașul Dachau, landul Bavaria, Germania. La slujbă au fost prezenți peste 50 de oameni care locuiesc în Dachau, Karlsfeld și München.
Slujba a fost oficiată de Preotul .....
Data: Sep 28, 2022
Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, întrunit miercuri în ședință la București, i-au fost prezentate traducerile în limba română ale textelor liturgice care vor însoți propunerea de canonizare către Patriarhia Ecumenică a Cuvioșilor Dionisie Ignat și Petroniu .....
Data: Sep 29, 2022
Patriarhul României a binecuvântat miercuri racla în care vor fi puse moaștele Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel, una dintre cele mai mari lucrări de acest tip realizate la Atelierele Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a lăudat această inițiativă a Mănăstirii Negru Vodă din .....
Data: Sep 29, 2022
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din Cimitirul ortodox Mediaș
Data: Sep 29, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).