Vasile Bănescu: Preoții comunităților de etnie romană din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Romană

Purtătorul de cuvant Vasile Bănescu a oferit luni o declarație către presă in care explică situația ecleziastică a comunităților de romani ortodocși din Ucraina.

„Preoții comunităților de etnie romană din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Romană / Biserica Ortodoxă Romană, ci in mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă in comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă”, a subliniat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane a explicat că la nivel local persistă incă o ambiguitate privind structurile ecleziastice din Ucraina care se va limpezi odată cu sfarșitul războiului.

El a menționat că Biserica Ortodoxă Romană a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității romanești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale).

„Realitatea din diaspora și din comunitățile romanești din jurul granițelor este insă pretutindeni una care evoluează in funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta”.

Vasile Bănescu a spus că „situația gravisimă in care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv in plan local bisericesc, o realitate socială la care romanii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze in mod ințelept creștin, onest și realist. Păstrandu-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă”.

„Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce incearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele in masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos in litera și in spiritul ei. Culmea cea mai inaltă a răului fiind crima”, a mai precizat Purtătorul de cuvant al Patriarhiei Romane.


In situația ecleziastică din Ucraina, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a menționat, incă din 2019, că va ține seama cu prioritate de cele peste 120 de parohii ortodoxe romanești, aflate in Ucraina, in special in zona Bucovinei de Nord. S-a precizat atunci că este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a romanilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși romani vor avea posibilitatea de a se organiza intr-un Vicariat Ortodox Roman.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 42

Id: 77725

Data: Jan 24, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).