22 V Sf. Mironosita si intocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela

22-v-sf-mironosita-si-intocmai

1. Sfanta Maria Magdalena era din cetatea Magdala, aflata la hotarele Galileei cu Siria. Fiind bantuita de sapte duhuri necurate, ea ducea o viata de grele patimiri. Auzind, insa, de Hristos si de puterea propovaduirii Lui cea aducatoare de mantuire pentru tot neamul omenesc, in sufletul ei s-a nascut nadejdea ca va fi izbavita de catre Iisus. Deci, mergand la El, s-a invrednicit de milostivirea Lui si El a tamaduit-o de lucrarea diavoleasca, luminandu-i cugetul cu lumina unei noi vieti, plina de dumnezeiasca dragoste (cf. Marcu 16, 9; Luca 8, 2). Traditia ortodoxa nu o confunda cu femeia pacatoasa, ci dimpotriva, o lauda pentru viata ei curata. De atunci, Maria s-a facut urmatoare a lui Hristos si, impreuna cu alte sfinte femei, a slujit Domnului pe tot drumul greu al vietii Lui. In clipa cea mai grea, a rastignirii, cand Apostolii au fugit de frica, Maria Magdalena a ramas langa Crucea Mantuitorului. Iar cand Sfantul Trup al Domnului a fost asezat in mormant, ea era de fata, varsand multe lacrimi. Cu nerabdare a asteptat trecerea sambetei, ca sa poata veni cu miruri la mormantul Domnului, pentru care ea s-a numit si mironosita, adica purtatoare de mir. Pentru multa ei credinta, Maria Magdalena s-a invrednicit a fi cea dintai care a primit de la inger vestea Invierii Domnului. Şi tot ea a fost cea dintai care L-a vazut pe Hristos dupa dumnezeiasca Lui Inviere din morti. Ea este cea dintai vestitoare a Invierii si cel dintai martor al ei.

Dupa Inaltarea la cer a Domnului, Maria Magdalena a pornit alaturi de Sfintii Apostoli la raspandirea credintei, semanand in suflete cuvantul dumnezeiesc pe care-l auzise din insasi gura lui Hristos. De aceea, ea este numita si intocmai cu Apostolii. O traditie ne spune ca in apostoleasca ei stradanie, Maria Magdalena a ajuns pana la Roma, unde s-a infatisat inaintea imparatului Tiberiu (14-37), vorbindu-i despre nedreapta moarte a lui Iisus Hristos si despre Invierea Lui, iar in drumul ei de intoarcere de la Roma s-a oprit la Efes, slujind Sfantului Apostol Ioan in ostenelile lui de raspandire a cuvantului lui Dumnezeu. Şi asa, nevoindu-se, a adormit in Domnul, fiind inmormantata la Efes.

Astazi, parti importante din sfintele ei moaste se gasesc, in Rasarit, la Manastirile Simonos Petra, Dionisiu si Esfigmenu din Muntele Athos, iar in Apus, in bazilicile Lateran din Roma si Sfantul Maximin din Marsilia. In Romania, particele din moastele ei se gasesc la bisericile Mihai Voda si Pajura din Bucuresti, precum si in alte sfinte locasuri.

Pentru rugaciunile Sfintei Tale Mironosite Maria Magdalena, Hristoase Dumnezeule, miluieste-ne pe noi. Amin.

2. Tot astazi, Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Sf. Cuv. Mc. Marcela.

[gallery-j]2016/stiri/01_ianuarie/22/i/22.07[/gallery-j]

The post 22 V Sf. Mironosita si intocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sf. Cuv. Mc. Marcela appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1030

Id: 60709

Data: Jul 22, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar