ASCOR Oradea organizeaza o conferința despre estetica și teologie in Arta Bizantina

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos.

Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, va avea loc în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișului, începând cu ora 18:30.

Manifestarea culturală are scopul de a evidenția principalele caracteristici ale icoanei bizantine și să explice legătura dintre teologie și imagine, precum și evoluția acesteia în timp.

„Vom urmări împreună cum s-a format și cum a evoluat de-a lungul secolelor arta imperiului creștin întemeiat de împăratul Constantin cel Mare (313), cum a ieșit biruitoare din lupta împotriva icoanelor (843), cum a înflorit sub domnia atâtor împărați, cum a înfrumusețat biserici, palate și mănăstiri în ce-al de-al doilea mileniu al existenței ei (secolele 15-16) și cum a reușit, după căderea Constantinopolului (1435)”, au transmis organizatorii.

Monahia Atanasia Văetiși este doctor în istoria artei la Universitatea Națională de Arte din București. A publicat numeroase volume și studii de artă medievală românească, printre care: Arta de tradiţie bizantină în România, apărută la București în anul 2008; Arta Brâncovenească, București, 2010; Istorie și artă, București, Editura Cuvântul Vieții, 2011.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 23

Id: 76969

Data: May 26, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).