Binecuvantare pentru Forțele Aeriene: PS Varlaam a slujit la hramul unitații ocrotite de Sfinții Imparați

Comandamentul Componentei Aeriene a sărbătorit vineri, cu anticipație de o zi, hramul Bisericii Unității „Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena”. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie, evocând personalitatea Împăratului Constantin cel Mare, conducător de armată și de imperiu care s-a lăsat călăuzit de Hristos.

Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul i s-au alăturat în slujire Arhimandritul Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale, Părintele Consilier Ciprian Ioniță de la Sectorul Social-filantropic al Patriarhiei Române și alți clerici și preoți militari.

Au mai participat comandantul Comandamentului Componentei Aeriene, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul maior Dorin Ioniță, contraamiralul de flotilă Marian Savulescu, generalul de brigadă Gheorghe Maxim, precum și foști comandanți ai ai unității și ai Statului Major al Forțelor Aeriene, alături de întregul personal al Comandamentului Componentei Aeriene.

Comandamentul Componentei Aeriene a sărbătorit hramul Bisericii Unității „Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena” vineri, 20 mai 2022. Foto: Laura Măcărescu

Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oferit o pentru faptul că în ziua de pomenire a Sf. Constantin cel Mare se citește o pericopă evanghelică citită de obicei la pomenirea ierarhilor Bisericii: „La un moment dat, într-o scrisoare a sa, Împăratul Constantin cel Mare însuși se consideră a fi pus de Dumnezeu episcop pentru treburile din afara Bisericii”.

Sfântul împărat „s-a născut într-o familie în care valorile Evangheliei erau cultivate” și „a sprijinit Biserica în misiunea ei de a răspândi Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos dincolo de hotarele Imperiului Roman”, a adăugat ierarhul.

Faptul că a oferit libertatea religioasă creștinilor din Imperiu și că a favorizat organizarea Bisericii și clarificarea dogmei creștine l-a făcut un om providențial pentru Biserică, dar și pentru civilizația europeană, a mai subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam, amintind că filosoful Cosntantin Noica considera Sinodul de la Niceea drept începutul civilizației europene.

PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sf. Liturghie la hramul Bisericii Unității „Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa Elena” vineri, 20 mai 2022. Foto: Laura Măcărescu

Tot sfântul împărat și mama sa, Sf. Elena, au fost cei care „i-au încredințat pe săracii, pe văduvele și pe bolnavii imperiului în grija Bisericii și atunci a devenit asistența socială organizată, printr-o conlucrare a Bisericii cu statul”, a mai explicat ierarhul.

Episcopul-vicar patriarhal a mai menționat și legătura dintre Sf. Împ. Constantin cel Mare și teritoriul actual al țării noastre:

„A recucerit teritoriile aduse în imperiu de către predecesorul său, Traian, și a construit de-a lungul Dunării, în primul rând în Dobrogea, dar și până la intrarea Dunări în țară, o mulțime de fortărețe, în care a așezat trupe pentru apărarea teritoriului de popoarele migratoare care veneau din est și din nord. Din timpul lui se păstrează bazilici care au aproape dimensiunea Catedralei Naționale, construcții de neimaginat pentru vremea aceea, ceea ce arată gradul de creștinare a unei părți din vechea Dacie, reintegrată în Imperiul Roman.

La finalul slujbei, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu i-a oferit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul „Emblema de Onoare a unității”.

Evenimentul a mai inclus sfințirea plachetei nominale a unității și o slujbă de pomenire a eroilor din Forțele Aeriene care s-au jertfit pentru apărarea patriei și credinței strămoșești.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).