PS Ieronim: Sfantul Imparat Constantin a fost insemnat de Dumnezeu sa ridice suferința creștinilor

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a oficiat vineri, la Catedrala Patriarhală, slujba de priveghere în cinstea Sfinților Împărați Constantin și Elena. În cuvântul rostit, Episcopul vicar patriarhal a vorbit despre ce au însemnat deciziile luate de Sfântul Împărat Constantin și acțiunile Sfintei Împărătese Elena pentru creștinism.

„Sfântul Împărat Constantin a fost însemnat de Dumnezeu să ridice această suferință, deci trăia un moment providențial, un moment de schimbare în viața Imperiului Roman, dar un moment deosebit pentru creștini și Biserica lui Iisus Hristos”, a spus ierarhul.

Înainte de domnia Împăratului Constantin, explică Episcopul vicar patriarhal, „starea lumii nu se potrivea cu revelația dumnezeiască”, întrucât împărații înșiși se considerau zei și nu se identificau cu valorile propuse de creștinism.

„Concordia, lumina, pacea, binecuvântarea erau coordonatele acestei religii descoperite de Dumnezeu”, a explicat Preasfinția Sa.

Convertirea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, subliniază Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, a fost asemenea convertirii Sfântului Apostol Pavel pe Drumul Damascului, „când a primit o lumină mare, care l-a orbit interior dar i-a deschis vederea către împărăția lui Dumnezeu”.

„Semnificația era cu totul alta, precum în timpurile biblice, o intervenție expresă a lui Dumnezeu care intervine în creație atunci când socotește că este momentul potrivit. Deci era momentul ca suferința creștinilor să se curme, să înceteze această persecuție generalizată care se arăta și în Occident și în Răsărit”.

„În sensul că, aceste descoperiri dumnezeiești l-au marcat profund pe Împăratul Constantin cel Mare și la un an după acestea, el a dat Edictul de la Milano, prin care acorda drept creștinilor să fie religie permisă în Imperiu și în același timp să înceteze toate abuzurile impuse de predecesorii lui”, a mai spus ierarhul.

„A fost o mișcare cu totul extraordinară pentru lumea creștină, a fost cu adevărat un mare șoc la care nimeni nu se aștepta”.

„Sfântul Constantin cel Mare a fost un promotor al unității creștine și a încurajat ca Sfinții Părinți să organizeze Sinodul I Ecumenic de la Niceea, unde au fost trimiși reprezentanți ai tuturor Bisericilor din lumea veche”.

De asemenea, Episcopul vicar patriarhal a vorbit și despre acțiunile Sfintei Împărătese Elena, care odată cu Edictul de la Milano, merge în Țara Sfântă și întreprinde primele activități arheologice în Țara Sfântă și construiește lăcașuri de cult la Ierusalim, Roma și Constantinopol.

„Sfântul Împărat Constantin nu rămâne doar ca o personalitate istorică, el împreună cu mama sa Elena au fost cinstiți de Biserică întocmai cu apostolii, pentru că prin tot ceea ce au făcut, prin toate actele, prin toate formele, prin toate acțiunile lor, au facilitat răspândirea Evangheliei în toată lumea”, a adăugat în încheiere ierarhul.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 168

Id: 76942

Data: May 21, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).