Biserica ieșeană Sf. Nectarie are o raclă nouă pentru moaștele ocrotitorului ei spiritual

Inaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvarșit marți Sfanta Liturghie a Darurilor inainte sfințite la biserica „Sf. Nectarie” din Iași. La finalul slujbei, ierarhul a sfințit noua raclă pentru fragmentul din moaștele sfantului.

Racla a fost creată special pentru fragmentul din moaștele sfantului, de către Atelierele Patriarhiei Romane.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a binecuvantat noua raclă, precum și noul baldachin care va găzdui fragmentul din moaștele Sfantului Ierarh Nectarie al Eghinei.

„Sfantul Ierarh Nectarie ne arată nu doar prin cuvantul său, ci prin taina vieții sale că este bine intotdeauna să ne incredințăm viața lui Dumnezeu”, a precizat Inaltpreasfinția Sa in cadrul predicii.

Părintele paroh Petrică Lehaci a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru prezență.

„Racla pe care ați binecuvantat-o reprezintă jertfa enoriașilor, a credincioșilor și nu numai. Darul lor, bănuțul lor, banul văduvei și al orfanilor, și de departe și de aproape, au făcut ca această raclă să fie atat frumoasă. Gandul nostru de a realiza această raclă a fost de la inceputul anului 2019”, a mărturisit parohul.

Inaltpreasfințitul Părinte Teofan l-a felicitat pentru inițiativă pe părintele paroh Petrică Lehaci și i-a acordat distincția mitropolitană „Crucea Sfantului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru intreaga sa activitate pastorală.

Sfantul Ierarh Nectarie al Eghinei

Sfantul Nectarie de la Eghina, pe numele la naştere Anastasios Kefalas s-a născut la 13 octombrie 1846 la Silivri, Imperiul Otoman, intr-o familie săracă de pe malul Mării Marmara, părinții săi fiind Dimos și Maria Kefalas.

La 7 noiembrie 1876, devine călugăr, cu numele de Lazăr, in celebra mănăstire Nea Moni. In 1877 a devenit diacon, primind numele de Nectarie, pe care l-a purtat toată viața.

Prin generozitatea unui creștin bogat din insulă și cu ajutorul patriarhului Sofronie al IV-lea al Alexandriei a reușit completarea studiilor la Atena și in 1885 obţine diploma Facultății de Teologie din capitala Greciei.

In acelaşi an, Sfantul Nectarie pleacă la Alexandria, in Egipt, unde a fost hirotonit preot la biserica Sfantul Nicolae din Cairo. In 1889, a fost hirotonit episcop și numit mitropolit al Pentapolei (eparhie corespunzand in acea vreme Libiei superioare) de către patriarhul Sofronie, care l-a numit și predicator, secretar patriarhal și reprezentant al său la Cairo.

S-a ridicat la cele veșnice la 8 noiembrie 1920, in urma unui cancer de prostată. Iar in anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia văzand numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-au declarat sfant cu zi de prăznuire la 9 noiembrie.

Foto credit: Doxologia


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 42

Id: 77945

Data: Mar 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).