Elogiu jertfei, la Mănăstirea Antim: Martirii Rugului Aprins, pomeniți de sărbătoarea Sf. 40 de mucenici

Două sărbători care au in comun elogierea sacrificiului de sine au fost marcate joi la Mănăstirea bucureșteană Antim: cinstirea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia și Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. In cinstea primilor s-a oficiat Sfanta Liturghie, iar pentru cei din urmă o slujbă de pomenire.

„Ce frumos s-a hotărat ca această zi, 9 martie, să fie dedicată in țara noastră și memoriei luptătorilor și deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989. Și ei au fost mărturisitori, și mulți dintre ei martiri”, a spus in predica sa Protos. Antipa Burghelea de la Mănăstirea Antim.

„Trei martiri pentru credință a avut această mănăstire”, a spus părintele Antipa.

„Cel mai cunoscut este Părintele Daniil Sandu Tudor, mort la inchisoarea din Aiud in 1962”.

„Cel de-al doilea este părintele Haralambie Vasilache, care a fost și exarh in Arhiepiscopia Bucureștilor, fratele starețului Vasile Vasilache, mort și el la Gherla in inchisoare in anul 1962”, a continuat Protos. Antipa.

„Cel de-al treilea este și mai puțin cunoscut. Părintele Vichentie Chimituc. Acesta a fost un monah basarabean, transnistrean, care s-a călugărit aici la Mănăstirea Antim, a fost paracliser și iubea biserica aceasta. El a găsit un prilej și s-a intors in zona sa natală, in Transnistria, unde a devenit preot și paroh intr-un sat. Cand au venit bolșevicii, i s-a cerut să reunțe la călugărie, să se căsătorească că i se va da pămant și avere. Dar văzand că nu se lasă convins, a fost obligat să inchidă biserica și să predea cheile. N-a dorit să facă acest lucru, și, impreună cu mama lui, călugărița Agafia, au fost uciși intr-o noapte, 17 ianuarie 1957 prin tăieturi cu toporul”.

„Trei martiri a avut această mănăstire pentru Hristos și vor fi fost și alții”, a spus părintele protosinghel.

Elogiul jertfei a continuat la slujba parastasului, unde au fost pomeniți membrii Rugului Aprins care au suferit pentru credința lor in inchisorile comuniste.

„Prin faptele lor, prin tăria lor de caracter, prin faptul că nu s-au lepădat in vremuri grele, crunte de prigonire a Ortodoxiei romanești ei au devenit prieteni ai Bunului Dumnezeu”, a spus stareţul Mănăstirii Antim, Protosinghelul Vicenţiu Oboroceanu.

Starețul a dat citire apoi unei liste cu membrii Rugului Aprins care au suferit in inchisorile comuniste, amintind ierarhi și preoți, profesori, intelectuali sau simpli monahi.

„Ce i-a indemnat pe cei care au mărturisit in lacul Sevastiei Armeniei, Sfinții 40 de mucenici, dar și pe cei care au mărturisit in inchisorile comuniste? Ce i-a determinat? Credința lucrătoare”, a spus părintele stareț. „Toată această mărturisire și mucenicie nu a fost decat prezența picăturilor discrete ale harului Duhului Sfant care au venit și au altoit omul lăsand cele exterioare și retrăgandu-se in cele interioare”.

„Aceasta este de fapt soluția pe care o avem in față toți: intoarcerea privirii din exteriorul tulburător și obositor in interiorul odihnitor și mantuitor. Ce cunoștință mai mare putem avea decat pe Hristos?”, a spus Protos. Vicenţiu Oboroceanu.

La finalul slujbei, au fost impărțiți credincioșilor prezenți mucenici tradiționali realizați după o rețetă moldovenească.

Vezi mai multe imagini in Galeria Foto de la eveniment.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Emanuela Ene


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 297

Id: 77946

Data: Mar 10, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).