Un fragment din moaștele Sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii a ajuns luni la singura parohie din Capitală care îl are ca ocrotitor. A fost un mare nevoitor, dar și un mare filantrop, care a rectitorit biserica de la Iezeru Vâlcii folosind inclusiv avutul personal, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat luni Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a raclei care va adăposti un fragment din moaștele sfântului. Acesta a fost oferit parohiei bucureștene prin amabilitatea Părintelui Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului.
Evenimentul a avut loc la împlinirea a 300 de ani de la mutarea la Domnul a sfântului.
„Nu poate fi uitat chipul lui în rândul marilor nevoitori al sihaștrilor din Munții Vâlcii, dar în același timp chipul lui se regăsește și între marii filantropi ai Bisericii și ai țării”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei.
„Ce mare lucru ca în timpul vieții să zidești o biserică, să repari alta, să-ți înveșnicești numele ca, după trecerea ta, făcând un astfel de lucru, să fii pomenit!”, a subliniat ierarhul. „De aceea, Biserica îi pomenește pe toți cei care în diferite locuri ale țării au lăsat prin testament ceea ce au avut Bisericii, școlilor, așezămintelor de binefacere.”
„Aceasta arată dragostea unora față de ceea ce este cu adevărat important în viața societății. Orice faptă bună îndreptată către Biserică, către instituțiile care au grijă de copii, de oamenii bolnavi, de oameni aflați în suferință și singuri reprezintă de fapt o faptă îndreptată către Mântuitorul Iisus Hristos, Care suferă împreună cu cei care plâng și care sunt întristați până la sfârșitul veacurilor”, a mai afirmat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Un negustor devenit ctitor și sihastru
Ierarhul a subliniat virtuțile deosebite ale sfântului, cunoscut în special pentru darul lacrimilor la rugăciune.
În viața de mirean, acesta a fost negustor, „ceea ce ne arată că mântuirea poate fi dobândită în felurite moduri, nu doar de către cei care trăiesc în mănăstiri, nu doar cei care trăiesc în peșteri în crăpăturile pământului”, a adăugat el.
„Adeseori întâlnim oameni aleși în mijlocul cetății, în aglomerările întâlnite astăzi și altădată, în orașe cunoscute, unde oamenii L-au căutat cu intensitate pe Dumnezeu și L-au găsit prin fapta lor cea bună”, a precizat episcopul vicar.
El i-a felicitat, în numele Părintelui Patriarh Daniel, pe Părintele Paroh Nicolae Gavrilă și pe Părintele Florin Nectarie Busuioc, Protoiereul Sectorului 3 al Capitalei, pentru inițiativa de a aduce fragmentul din moaștele sfântului la parohia Sf. Antonie – Titan.
„Această dragoste față de moaștele sfinților ne aduce aminte de Înviere, de Învierea Mântuitorului Hristos și de propria noastră înviere”, a mai spus părintele episcop vicar.
„De asemenea, ne învață că cei care au fost vase plăcute ale Duhului Sfânt în timpul vieții rămân și după moarte, iar rugăciunea, lucrarea lor rămâne model pentru oamenii tuturor vremurilor, mai ales în astfel de vremuri grele cum sunt cele pe care le traversăm noi”, a încheiat el.
Piatra de temelie a Bisericii Sf. Antonie – Titan a fost pusă în 1997. Biserica a fost târnosită în 2004 de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.
În 2008, biserica a primit, la recomandarea Părintelui Patriarh Daniel, al doilea hram – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii, contemporan cu Domnitorul Matei Basarab și Sf. Martir Constantin Brâncoveanu.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 235
Id: 71956
Data: Nov 23, 2020
Imagine:
Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, .....
Data: Nov 23, 2020
Mitropolitul Ioan al Banatului a asistat duminică, în Catedrala Episcopală Ortodoxă Sârbă din Timișoara, la Sfânta Liturghie şi a oficiat Slujba Parastasului pentru Patriarhul Irineu.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a evocat personalitatea Patriarhului Serbiei, pe .....
Data: Nov 23, 2020
Biserica de lemn construită de Horea se află în proces de restaurare, urmând să fie valorificată prin intermediul realităţii virtuale, anunţă
Data: Nov 23, 2020
Viața ortodoxă văzută prin lentila aparatului foto în perioada 16-22 noiembrie 2020. Primii fulgi de zăpadă, fotografii cu biserici sau momente liturgice, toate surprinzând aspecte din ortodoxie.
Episcopul Macarie a explicat duminică în orașul suedez Helsingborg, în ce .....
Data: Nov 23, 2020
Lucian Sandu-Milea a revenit asupra lucrării „Fortificații” în care prezenta Catedrala Mitropolitană din Timișoara fără crucile de pe turlă.
Artistul a modificat pictura din campusul studențesc adăugând crucile catedralei ortodoxe în pictura de 170 mp.
.....Data: Nov 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
21. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Pace pe pamant
08. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Trei crai de la rasrit
09. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Colind bizantin
03. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - O ce veste minunata
07. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Dupa dealul cel mai mare
04. Grupul Psaltic Constantin Brancoveanu - Astazi S-a nascut Hristos
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).