Catedrala din Buzău a găzduit un eveniment cultural dedicat cărturarului Dimitrie Cantemir

Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Romane din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a organizat sambătă, la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, Simpozionul�Dimitrie Cantemir – 300 de ani intru nemurire.

Evenimentul a inclus prelegeri despre viața și opera cărturarului și festivitatea de premiere a concursului interjudețean de eseuri cu același titlu, la care au participat elevi de liceu.

Simpozionul a fost prezidat de Inaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Au participat părinți de la Centrul Eparhial, protoierei, reprezentanți ai celor două inspectorate școlare partenere, cadre didactice de la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău și de la alte școli, și elevii inscriși in concurs.

In deschidere, prof. Neluța Mirela Furtună, președinta Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Romane din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a prezentat conceptul concursului școlar și al simpozionului, iar Ana Căsuță, membră a societății, a susținut alocuțiunea „Dimitrie Cantemir – filigran intre ieri și azi”.

Invitatul special al evenimentului a fost conf. univ. dr. Ioan Augustin Guriță de la Facultatea de Istorie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași, care a susținut prelegerea „Teologie și Biserică in opera lui Dimitrie Cantemir”.

In continuare, a fost citită lucrarea caștigătoare a premiului I din cadrul concursului, scrisă de Maria Alexandra Radu, elevă in clasa a XI-a la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău și intitulată „Dimitrie Cantemir – de 300 de ani contemporanul nostru”.

Un cărturar roman de talie mondială

Concluziile simpozionului au fost exprimate de Părintele Arhiepiscop Ciprian.

„Domnitorul cărturar Dimitrie Cantemir nu ne aparține doar nouă, romanilor, ci este considerat ca făcand parte din patrimoniul cultural universal. Acest lucru ar trebui să ne bucure, deoarece erudiția sa a fost recunoscută, incă din timpul vieții sale, și de ruși, greci, germani, francezi, inclusiv de către turci”, a spus ierarhul.

„Dacă am face o paralelă in această privință, am putea spune cu certitudine că Dimitrie Cantemir reprezintă lauda culturii poporului nostru, asemenea modului in care sfinții romani sunt considerați lauda Bisericii noastre.”

„De aceea, să Ii mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a oferit in istoria noastră o personalitate de talie europeană, care a reușit, prin preocupările sale culturale, să scoată dintr-un oarecare anonimat poporul nostru aflat, din păcate – atunci, dar și acum –, intr-o zonă sensibilă din punct de vedere geopolitic internațional”, a adăugat Inaltpreasfinția Sa.

IPS Ciprian a premiat sambătă, 18 noiembrie 2023, liceenii caștigători ai unui concurs școlar dedicat cărturarului Dimitrie Cantemir. Foto: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

La final, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a inmanat liceenilor și profesorii lor coordonatori diplome, cărți religioase și premii in bani. Elevii au vizitat apoi Muzeul Bisericesc Eparhial.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și cu inspectoratele școlare din cele două județe.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 107

Id: 79656

Data: Nov 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).