Conferință la Centenarul Episcopiei Hotinului: Se implinesc 5 ani de la reactivarea ei ca Episcopie de Bălți

Miercuri, 24 mai 2023, s-au implinit cinci ani de la reactivarea Episcopiei Hotinului, sub numele de Episcopia de Bălți, și de la alegerea Preasfințitului Părinte Antonie ca ierarh al acestei eparhii istorice. Săptămana trecută, episcopia a marcat 100 de ani de la inființare printr-o conferință științifică organizată la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Au participat Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, dr. Natalia Gașițoi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu, Președintele Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, și conf. univ. dr. Ionuț Nistor, Directorul Departamentului de Istorie al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

In cadrul conferinței, Episcopul de Bălți a oferit „Crucea Bălțeană”, cea mai inaltă distincție din eparhie, rectorului Natalia Gașițoi, conferențiarului Silvia Grosu de la Departamentul de Comunicare și Teoria Informării al aceleiași universități, cercetătorului științific Maria Ișaev, și profesorului universitar Anatol Petrencu.

Lucrările conferinței s-au desfășurat in plen, apoi in două secțiuni: „Biserica Ortodoxă Romană in Basarabia – prima jumătate a secolului XX” (moderator – pr. dr. Aurel Florin Țușcanu, președintele Asociației „Visarion Puiu”) și „Basarabia in a doua jumătate a secolului XX – rezistență prin spiritualitate și cultură romanească” (moderator – prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu).

La final, Părintele Episcop Antonie și rectorul Natalia Gașițoi le-au inmanat diplome participanților.

Conferința științifică „Centenarul Episcopiei Hotinului (actuala Episcopie de Bălți) 1923–2023 a fost organizată de Episcopia de Bălți (Mitropolia Basarabiei), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Asociația Istoricilor „Alexandru Moșanu” din Republica Moldova, Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți și Asociația „Visarion Puiu”.

Istoricul Episcopiei de Bălți (fostă a Hotinului)

Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului) a fost inființată, ca parte componentă a Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălți a fost Episcopul Visarion Puiu (1923-1935), in timpul căruia au fost construite 65 de biserici, printre care și Catedrala Episcopală „Sfinții Impărați Constantin și Elena” și au fost renovate 343 de lăcașuri de cult.

Ulterior, eparhia a fost păstorită de episcopii Tit Simedrea (1935-1940) și Partenie Ciopron (1941-1944, in calitate de locțiitor). După instaurarea regimului sovietic in spațiul romanesc din stanga Prutului, in 1944, eparhia și-a incetat activitatea, fără a fi insă desființată.

In 1922, odată cu reactivarea structurii eclesiastice canonice din acest spațiu – Mitropolia Basarabiei –, au fost reactivate și eparhiile sale istorice sufragane, printre care Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), aceasta fiind inregistrată ca persoană juridică și parte componentă a Mitropoliei Basarabiei la Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe langă Guvernul Moldovei, in data de 17 decembrie 2004, prin Certificatul nr. 2017.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, prin hotărarea nr. 4555 din 22 octombrie 2007, inscrierea acestei eparhii in Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Romane (art. 6 alin. 2 par. 7 poziția 31).

In 15 mai 2018, Adunarea Eparhială a Episcopiei de Bălți a desemnat doi candidați eligibili pentru slujirea de Episcop la Bălți, iar, in 24 mai 2018, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales in scaunul vacant pe Preasfințitul Părinte Antonie (Anatolie) de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Foto credit: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 116

Id: 78363

Data: May 24, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).