PS Varlaam: Inălțarea Domnului nu inseamnă despărțirea lui Hristos de noi

„Cand ne despărțim de o persoană pe care o iubim, o persoană dragă, despărțirea aduce in inimile noastre multă intristare și suferință. Dar iată că ucenicii s-au intors toți la Ierusalim cu bucurie mare” după ce au fost martori la Inălțarea Domnului, a remarcat joi Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Ierarhul a explicat de ce.

„Bucuria aceasta izvorăște din noul ințeles pe care ucenicii l-au dobandit asupra cuvintelor Domnului”, a spus Episcopul vicar patriarhal. „Și-au amintit că Domnul le-a făgăduit in mai multe randuri că, după Inălțarea Sa la cer, le va trimite un Mangaietor, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Care ii va invăța pe ei toate.”

„El le-a spus ucenicilor, atunci cand i-a trimis la propovăduire la toate neamurile: �Iată, eu sunt cu voi in toate zilele pană la sfarșitul veacurilor�.”

„Prin pogorarea Duhului Sfant și prin lucrarea Duhului Sfant in Biserica lui Hristos, Hristos este prezent pană la sfarșitul veacurilor, impărtășindu-Se nouă după măsura credinței fiecăruia dintre noi. Sf. Ioan Evanghelistul ne spune că tuturor celor care au crezut in El, celor care au ascultat cuvintele Lui, Iisus le-a dat puterea să se facă fii ai lui Dumnezeu”, a continuat Preasfinția Sa.

„Prin Inălțarea Mantuitorului Iisus Hristos la ceruri și prin pogorarea Duhului Sfant, Care sfințește viața celor care in Hristos și implinesc cuvintele Lui, ne oferă nouă, oamenilor, posibilitatea ca și noi să ajungem, asemeni Fiului Omului, Mantuitorul Iisus Hristos, in slava cea neapusă a Sfintei Treimi.”

„Umanitatea lui Hristos indumnezeită și ridicată in slava Tatălui ne arată care este destinația noastră ultimă”, a subliniat ierarhul. Dumnezeu „ne dorește să ajungem la asemănare cu El și să ne impărtășim de comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfantului Duh”.

Preasfinția Sa a mai explicat de ce se citește o evanghelie a Invierii la sărbătoarea inălțării: „Pentru că, prin pătimirile Sale cu Trupul Său omenesc asumat din Sf. Fecioară Maria, prin Invierea Lui, Mantuitorul Iisus Hristos Se face incepătură invierii noastre”.

Iar Inălțarea lui Hristos Dumnezeu și Om in slava Preasfintei Treimi ne arată scopul pentru care a fost creat omul, care „era destinația omului: paradisul și comuniunea in iubirea Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sf. Duh”.

„Ajungerea noastră la asemănarea lui Dumnezeu și impărtășirea noastră de slava cea netrecătoare a Impărăției Cerurilor devine posibilă fiecărui om care crede in Hristos, care, prin Botez, devine Templul al Duhului Sfant și care se străduiește, prin implinirea poruncilor, să-și sfințească și să-și indumnezeiască viața și trupul, făcandu-l vrednic de inviere, de inălțare la ceruri la sfarșitul veacurilor, cand Dumnezeu va zidi pămant și ceruri noi și in Impărăția Lui drepții vor străluci ca stelele”, a incheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Episcopul vicar patriarhal a oficiat joi Sfanta Liturghie de Inălțarea Domnului la Catedrala Patriarhală din București.

Ziua Eroilor romani

Liturghia a fost urmată de Parastasul pentru eroii neamului. Joi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din intreaga Patriarhie Romană au fost trase in semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoștință pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credință și țară.

„Așa cum Domnul a ajuns la Inviere prin pătimiri și moarte, tot așa, și poporul roman, după desele sale răstigniri in istorie, a ajuns la biruință la inviere prin suferințe indelungate, creștinește indurate”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Pomenirea eroilor romani la sărbătoarea�Inălțării Domnului�a fost hotărată de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărari sinodale din anii 1999 şi 2001, cand această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Vezi și:

  • Patriarhul explică ce este norul luminos pe care S-a inălțat Hristos
  • Hristos S-a inălțat in slavă prin jertfă, spune patriarhul: legătura cu Ziua Eroilor și stema Romaniei
  • Ziua Eroilor | Lista nominală a morţilor de război romani din perioada 1877-1945 (PDF)
  • Protos. Ieremia: In viața creștină ni se cere eroism. Trei situații eroice din viața unor creștini obișnuiți
  • PS Timotei Prahoveanul | Inălțarea Domnului, sărbătoarea care ne invață că suntem făcuți să trăim veșnic

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 129

Id: 78366

Data: May 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).