PS Timotei Prahoveanul: Chemarea pe care o face Catedrala Națională către romanii de pretutindeni

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit joi la Paraclisul Catedralei Naționale și a evidențiat chemarea pe care acest lăcaș de cult o face către romani, atat spre edificare spirituală, cat și spre unitate.

„Catedrala Națională, cea dorită de oameni de altă dată, de oameni care iubesc pămantul romanesc și implinită cu multă jertfă in vremea slujirii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ne indeamnă pe toți, prin cele două hramuri, să nu uităm că suntem făcuți să moștenim Impărăția cerurilor”.

„Catedrala Națională il cinstește pe Mantuitorul cel inălțat la cer care i-a binecuvantat pe ucenici”, a spus ierarhul adăugand că binecuvantarea Lui este păstrată de Biserică și oferită tuturor celor care cred in El și mărturisesc acest adevăr.

Preasfinția Sa a făcut referire la jertfa inaintașilor care și-au vărsat sangele pentru apărarea țării și a credinței strămoșești, pentru unitatea și demnitatea neamului romanesc. PS Timotei a subliniat că eroii neamului se aseamănă cu Sfinții Apostoli prin „bucuria jertfei” pentru că toți au murit martiri și „au arătat prin sangele lor dragostea față de Mantuitorul”.

„De aceea, eroii nu sunt niciodată uitați, ci de-a pururi pomeniți”, a subliniat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Chemarea pe care o face Catedrala Națională către romanii de pretutindeni

PS Timotei Prahoveanul a amintit că eroii neamului sunt pomeniți in toate Bisericile și la toate slujbele, dar Catedrala Națională reprezintă un loc special.

„Locul acesta este un sanctuar, in primul rand pentru că aici este un altar sfințit, dar și pentru simbolismul lui, pentru chemarea pe care o face tuturor romanilor, a celor din țară și a celor aflați departe pentru a caștiga mai ușor sau tot greu o bucată de paine”.

„Altarul Catedralei Naționale ii cheamă pe toți romanii să vină așa cum altădată locuitorii Țării Sfinte veneau de departe pentru a se inchina măcar o dată pe an la Templul din Ierusalim. Templul din Ierusalim i-a legat și istoria lor involburată a rezistat pentru credința pe care au avut-o in Dumnezeu”.

„Aceeași chemare ne face nouă Mantuitorul Hristos cel inălțat intru slavă și ucenicul Său care a văzut acestea și apoi ne-a propovăduit, Sfantul Apostol Andrei”, a spus ierarhul făcand referire la cel de-al doilea hram al Catedralei Naționale.

„Ne rugăm Mantuitorului Hristos să ne acopere cu mila Sa de acum și pană in veac”, a incheiat PS Timotei.

La finalul Liturghiei a avut loc o slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor, ostaşilor şi luptătorii romani din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe campurile de luptă, in lagăre şi in inchisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru intregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului roman.

De asemenea, PS Timotei a oficiat două hirotonii, una in preot, alta in diacon.

Mai multe imagini vor fi disponibile in curand, in Secțiunea Galerii Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 122

Id: 78367

Data: May 25, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).