Constantin Orghidan reinhumat la Bellu: A donat Academiei una din cele mai spectaculoase colecții numismatice din lume

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a rugat marți pentru ing. Constantin Orghidan, omagiat de Academia Romană, care a primit de la el una din cele mai spectaculoase colecții numismatice din lume. Evenimentul a avut loc cu prilejul implinirii, de către instituție, a dorinței testamentare a colecționarului: reinhumarea sa la Cimitirul Bellu din București, alături de mama sa, Eufrosina.

„In primul rand vreau să trebuie să trimit transmit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, un cuvant de felicitare conducerii Academiei Romane, domnului Președinte al Academiei și domnului Director al Bibliotecii Academiei Romane pentru această inițiativă”, a spus episcopul vicar patriarhal.

„Fără indoială că această prețuire deosebită pe care inginerul Orghidan a arătat-o mamei sale se datora faptului că el considera ca mama lui fiind persoana care i-a influențat creșterea, educația și convingerile creștine și patriotice in modul cel mai inalt”, a adăugat ierarhul.

PS Varlaam Ploieșteanul a participat marți, 19 septembrie 2023, la ceremoniile de reinhumare a mecenatului Constantin Orghidan organizate de Academia Romană. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Evenimentul de astăzi este un eveniment de reparație, pentru că se implinește o dorință testamentară a marelui mecenat și, in spiritualitatea noastră romanească, vorbele ultime exprimate de o persoană inainte de a trece in lumea de dincolo sunt respectate cu mare sfințenie.”

„De aceea, de la aducerea in țară a osemintelor lui Dimitrie Cantemir și pană la recenta repatriere a osemintelor Reginei Maria, lucrul acesta s-a constituit intr-o datorie sacră a noastră, ca și creștini indatorați cu recunoștință față de personalitățile care au inraurit intr-un fel sau altul mersul istoriei noastre naționale”, a continuat ierarhul.

Arhim. Casian Rușeț a vorbit marți, 19 septembrie 2023, despre opera de ctitor de biserici a ing. Constantin Orghidan. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Dumnezeu să răsplătească jertfelnicia și dărnicia marelui inginer și numismat Constantin C. Orghidan și să așeze sufletul său in lumina sfinților și să răsplătească, de asemenea, dragostea lui față de Biserică, exprimată in lucrarea lui ctitoricească.”

La eveniment a fost prezent și Arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial al Episcopiei Caransebeșului, care a vorbit despre opera de ctitor de biserici a ing. Constantin Orghidan. El a construit biserica din Anina și pe cea din actualul cartier Ferdinand al orașului Oțelul Roșu, ambele in jud. Caraș-Severin, și biserica din orașul Călan, jud. Hunedoara.

Ing. Constantin Orghidan, care a donat Academiei Romane una din cele mai prețioase colecții numismatice din lume, a fost reinhumat marți, 19 septembrie 2023, la Cimitirul Bellu din București. Foto: Basilica.ro / Raluca

Ing. Constantin Orghidan a donat Academiei Romane o colecție de monede bizantine care este a patra ca valoare din lume și o colecție de pietre și geme care include a treia cea mai mare camee din lume, Marea Camee a Romaniei.

Mai multe informații despre biografia inginerului Constantin Orghidan se găsesc aici.

Vezi și:

  • In imagini: Ceremonia de reinhumare a lui Constantin Orghidan, cel mai mare colecționar numismat roman

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 191

Id: 79167

Data: Sep 20, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).