Sfinţii Eustaţie și Teopista cinstiți in Capitală. Viața uimitoare a celor doi mucenici

Biserica Iancu Vechi‑Mătăsari din Capitală şi-a serbat ocrotitorii, Sfinţii Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor Agapie și Teopist.

Eustaţie a fost unul dintre cei mai buni generali ai impăratului Traian. In timp ce se afla la vanătoare, a văzut intre coarnele unui cerb pe care il urmărea chipul crucii și al Mantuitorului Iisus Hristos Răstignit. In urma acestei experienţe, el s-a botezat impreună cu familia.

După primirea botezului, Eusțatie, dorind să mulțumească lui Dumnezeu, s-a intors in locul din pădure unde a avut loc teofania. Aici, Dumnezeu l-a indemnat să iși arate credința sa și să nu se teamă de incercările ce vor urma să vină asupra sa, căci El il va păzi. De aici, a urmat un lung şir de evenimente uimitoare care au culminat cu martirizarea celor patru membri ai familiei, care nu au acceptat să jertfească idolilor. Detalii, aici.

Lăcaşul de cult menţionat este singurul din București care păstrează fragmente moaştele lor.

In ajunul sărbătorii a avut loc o procesiune cu moaștele celor patru sfinți, urmată de un program artistic, iar miercuri a fost oficiată Sfanta Liturghie.

Preotul paroh Constantin Stoica a precizat că la evenimente au participat numeroşi credincioşi din Parohia Mătăsari şi nu numai.

„Aseară a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litie, apoi am făcut o procesiune pe străzile din jurul bisericii cu racla ce adăpostește fragmente din cinstitele lor moaște, iar in final i‑am sărbătorit pe sfinții ocrotitori printr‑un concert coral de inaltă ținută, susținut pe treptele bisericii de Corul de copii al Parohiei Tancăbești și de Corul mixt �Canticum�, dirijat de domnul Răzvan Rădos, cor promovat și susținut de parohia noastră”.

„Astăzi a fost săvarșită Sfanta Liturghie, iar la final am oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii și membrii acestei comunități care nu se mai află printre noi. Cu ocazia hramului de toamnă, fiecare participant a primit un dar culinar din partea noastră. Foarte mulți credincioși din București, nu doar de aici, din parohie, au participat in cele două zile la sărbătoarea de toamnă a bisericii noastre”.

„Trebuie să amintim și faptul că sambătă, 16 septembrie, am săvarșit o slujbă de mulțumire la Muzeul Național al Satului �Dimitrie Gusti�, acolo unde au fost prezenți și membri ai Federației Asociațiilor Vanătorești din Romania, care sunt ocrotiți de Sfantul Mare Mucenic Eustație. Aceștia au organizat, cu acest prilej, mai multe evenimente educaționale și culturale”, a declarat Părintele Stoica pentru Ziarul Lumina.

Parohia�Iancu Vechi-Mă�tăsari are o istorie de peste 250 ani. Numele zonei şi al bisericii provine de la Iancu, căpitan de cazaci, menţionat in aceste părţi ale oraşului in anul 1752.

Biserica nouă a parohiei a fost construită intre anii 2004-2008. Biserica Iancu Vechi-Mătăsari este singura din Capitală ocrotită de Sfantul Mare Mucenic Eustație. Celălalt hram al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari este Adormirea Maicii Domnului.

Mai multe imagini in Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 102

Id: 79168

Data: Sep 21, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).