Episcopul Ieronim, mesaj la 20 de ani de la reactivarea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Romane in regiunea Dacia Ripensis

Episcopul Ieronim al Daciei Felix transmite un mesaj la 20 de ani de la reactivarea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Romane in regiunea Dacia Ripensis, luni 23 ianuarie 2023.

Episcopul vorbește despre păstrarea credinței indiferent de „vitregiile timpului și de obstacolele apărute”. Ierarhul ii felicită pe romanii din Vicariatul Timocului pentru „credința lor puternică, pentru ințelepciunea pilduitoare și curajul de care dau dovadă, pentru dragostea lor de Biserică și de neam”.

Preasfinția Sa mai spune că „bucuria de astăzi, celebrată in mijlocul romanilor timoceni, este bucuria tuturor romanilor, a celor de acasă și a celor de departe”.

Mesajul integral:


Romanii din Vicariatul Timocului – misionari ai credinței, ai romanismului și apostoli ai Bisericii Ortodoxe Romane dreptmăritoare

In Sfanta Evanghelie după Ioan, Mantuitorul Iisus Hristos, „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 16, 4), Se adresează apostolilor Săi și le spune: „intru Mine pace să aveţi. In lume necazuri veţi avea; dar indrăzniţi. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33). Prin misiunea Sfinților Apostoli, acest indemn s-a transmis tuturor creștinilor și tuturor neamurilor, arătand că, indiferent de vitregiile timpului și de obstacolele apărute, Dumnezeu, Care este și pe Care Il numim „Biruitor” (Psalmi 50, 5), ne dă curaj și putere pentru a merge mai departe către dobandirea vieții veșnice. Din acest motiv, Apostolul Neamurilor le spune romanilor că „in toate sunt mai mult decat biruitori, prin Acela Care ne-a iubit” (Romani 8, 37), iar pe corinteni ii invață să aducă mulțumire lui Dumnezeu, „Celui ce ne face pururea biruitori in Hristos şi descoperă prin noi, in tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” (II Corinteni 2, 14).

Prin lucrarea misionară a Sfantului Apostol Andrei, neamul romanesc a moștenit, incă de la obarșia sa, chemarea de a-L avea pe Dumnezeu permanent in viață și in lucrare. Din negura vremurilor și pană in prezent, credincioșii romanii au crescut cu credința și nădejdea că Hristos „ii va intări și ii va păzi de cel viclean” (II Tesaloniceni 3, 3). De aceea, intre cuvintele de ințelepciune ale poporului nostru se numără și indemnul: „Totdeauna lucrul tău să-l incepi cu Dumnezeu! Unde-i El,cu harul Său, niciun lucru nu e greu”.

Istoria romanilor oferă numeroase mărturii despre prezența lui Dumnezeu in mijlocul neamului nostru. Această școală romanească a rugăciunii a dat Raiului și nouă, tuturor, mulți sfinți care sunt lăstare vrednice ale Bisericii și neamului romanesc. Această școală romanească a rugăciunii ne-a invățat, din generație in generație, că, oriunde ne-am afla, nu trebuie să uităm că suntem romani și că suntem ortodocși. Astăzi, in mijlocul atator provocări, ducem mai departe misiunea strămoșilor noștri și suntem noi inșine Apostoli ai Bisericii și ai romanismului. In țară, in jurul granițelor țării sau in celelalte țări din diaspora, suntem ai lui Hristos, iar Hristos lucrează prin noi, in istorie, faptele bune, care nu sunt decat mărturii ale biruinței vieții veșnice.

Prin urmare, bucuria de astăzi, celebrată in mijlocul romanilor timoceni, este bucuria tuturor romanilor, a celor de acasă și a celor de departe. Romanismul nu poate fi invins de vitregiile timpului, de ideologii, de politici publice, de ostilități fundamentate pe orgolii deșarte și neadevăruri. Romanismul iși păstrează vigurozitatea in istorie pentru că identitatea lui nu a fost nicicand separată de Hristos și de Biserica Sa. De aceea, oricat de greu ne-ar fi, suntem biruitori cu și prin Hristos, iar istoria și credința noastră nezdruncinată sunt cărțile noastre de vizită.

Ii felicităm pe romanii din Vicariatul Timocului pentru credința lor puternică, pentru ințelepciunea pilduitoare și curajul de care dau dovadă, pentru dragostea lor de Biserică și de neam. Totodată, cu evlavie și cu multă grijă părintească, ne plecăm genunchii și il rugăm pe Dumnezeu, Biruitorul lumii, dar și pe toți Sfinții Romani să ii țină pe dragii noștri romani timoceni sănătoși, in pace și cu multă ravnă față de Hristos, „la Care nu este schimbare sau umbră de mutare” și de la Care vine toată dreptatea și „toată darea cea bună şi tot darul desăvarşit” (Iacov 1, 17).

Cu arhierești binecuvantări, al Dumneavoastră rugător către Dumnezeu,

Ieronim, Episcopul Daciei Felix


Sursă foto: Facebook / Episcopia Daciei Felix


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 147

Id: 77720

Data: Jan 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).