Paraclisul Facultății de Teologie din Arad și-a serbat ocrotitorul: Sf. Maxim Mărturisitorul

Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și-a serbat sambătă unul din ocrotitori, pe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul.

Sărbătoarea a inceput vineri, in ajun, cu slujba Vecerniei unită cu Litia și urmată de Utrenie, oficiate de slujitorii paraclisului, cărora li s-au alăturat in slujire părinți profesori de la facultate și clerici care studiază in cadrul instituției.

Părintele Conferențiar Lucian Farcașiu, slujitor al Paraclisului, a vorbit despre viața Sf. Maxim Mărturisitorul și teologia lui. Preotul și-a incheiat cuvantul cu un citat al sfantului – „Hristos ne este cu adevărat odihnă, tămăduire și har”.

Sambătă, sărbătoarea a continuat cu Acatistul sfantului, urmat de Sfanta Liturghie oficiată de un sobor de preoți profesori și clerici studenți ai instituției, care s-au alăturat in slujire părinților de la paraclis.

Părintele Lector Ștefan Negreanu, administratorul Paraclisului, a vorbit in cuvantul de invățătură despre contextul epocii in care a trăit Sf. Maxim Mărturisitorul și a prezentat o sinteză cu invățătura teologică a sfantului.

Aceasta se referă la existența celor două voințe și două lucrări, corespunzătoare celor două firi, dumnezeiască și omenească, in persoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a explicat părintele lector. Din exemplul vieții sfantului invățăm faptul că trebuie să fim mărturisitori ai adevărului Ortodoxiei, de la care nu trebuie să ne abatem nicio clipă, a spus clericul.

Liturghia a fost urmată de binecuvantarea prinoaselor și o rugăciune pentru profesorii facultății și ctitorii paraclisului adormiți in Domnul.

Paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad și-a serbat sambătă, 21 ianuarie 2022, unul din ocrotitori, pe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul. Sursa foto: Arhiepiscopia Aradului

„Suntem incredințați de faptul că Sfantul Cuvios Maxim Mărturisitorul aduce prin rugăciunile sale inaintea tronului lui Dumnezeu, un prisos de har și binecuvantare pentru Facultatea noastră, pentru studenții ei și pentru toți ostenitorii care-i cer sprijinul și mijlocirea”, transmite Părintele Conferențiar Lucian Farcașiu, slujitor al paraclisului Facultății de Teologie din Arad.

Celălalt ocrotitor al sfantului locaș este Sf. M. Mc. Mina.

Sursa foto: Arhiepiscopia Aradului

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 138

Id: 77721

Data: Jan 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).