Factbox: Sărbătorile Sfintei Cruci

Cinstirea Sfintei Cruci are un loc central in cultul ortodox și se manifestă in diferite moduri: de la insemnarea sau inchinarea și invocarea ei in diverse imprejurări, la venerarea lemnului Sfintei Cruci, pelerinaje sau zidirea de biserici.�

Pe parcursul anului, Sfanta Cruce are consacrate mai multe zile de cinstire.

Inălțarea Sfintei Cruci

Este cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile Sfintei Cruci. Este serbată in data de 14 septembrie, cu post, aducand aminte de pătimirile și moartea Mantuitorului.

In această zi se celebrează totodată, două evenimente istorice privind Lemnul Sfintei Cruci:

  • Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mantuitorul și inălțarea ei solemnă in văzul poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie, anul 335
  • Recuperarea Sfintei Cruci de la perșii necredincioși in anul 629 pe timpul impăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste la biserica Sfantului Mormant sau a Sfintei Cruci din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia a inălțat-o in văzul credincioșilor la 14 septembrie 630.

Duminica Sfintei Cruci

A doua sărbătoare importantă este Duminica a treia din Postul Paștilor, numită „Duminica Sfintei Cruci”. Are dată variabilă, in funcție de Sfintele Paști.

Sărbătoarea are la origine mutarea unui fragment din Lemnul Sfintei Cruci de la Ierusalim la Apameia pentru construcția unei biserici.

Această sărbătoarea amintește de sensul duhovnicesc al Crucii și reprezintă o incurajare pentru creștini la mijlocul Postului Mare.

Scoaterea Sfintei Cruci

Este serbată in data de 1 august, prima zi din Postul Adormirii Maicii Domnului. Sărbătoarea are scopul de a aminti eliberarea minunată a grecilor din robia saracinilor, cu ajutorul Sfintei Cruci, in timpul impăratului Manuel Comnenul, in secolul 12.

Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci

Este serbată in data de 7 mai și amintește de arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci in timpul impăratului Constantie, fapt petrecut probabil la 351 și relatat intr-o scrisoare a Sfantului Chiril al Ierusalimului către impăratul Constantie.

Miercurea și vinerea

In cultul ortodox sunt, de asemenea, două zile pe săptămană consacrate cinstirii speciale și permanente a Sfintei Cruci: miercurea și vinerea. In aceste zile, cantările Octoihului de la toate glasurile, care se combină cu cele ale sfinților din Minei, cinstesc pătimirile Domnului și Crucea� ca instrument al pătimirii Lui și altarul pe care S-a adus pe Sine jertfă spre mantuirea lumii.


* Informații preluate din Liturgica Genereală (I), de Pr. Prof. Dr. Ene Braniște, Editura Basilica, București 2015.

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 156

Id: 77993

Data: Mar 19, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).