Factbox: Stema Patriarhiei Romane

In contextul declarării anului 2025 drept Anul Centenar al Patriarhiei Romane, Basilica.ro vă invită să descoperiți semnificația elementelor care compun stema�instituției.

Camera Deputaților a adoptat marți un proiect de lege prin care anul 2025 a fost declarat la nivel național Anul Centenar al Patriarhiei Romane. Proiectul de lege a fost depus in Parlamentul Romaniei in octombrie 2023, iar in decembrie a fost adoptat de Senat.

Legea a inregistrat 247 de voturi „pentru” și fost inaintată spre promulgare.

Stema Patriarhiei Romane

Crucea Patriarhală


Crucea Patriarhală se regăsește in centrul stemei și simbolizează Patriarhia Romană. In alcătuirea ei, Patriarhul Miron Cristea s-ar fi inspirat de la niște grădele decorative ale unei case țărănești din Transilvania.

Vulturii

Cei doi vulturi care țin blazonul roșu pe care se află Crucea Patriarhală simbolizează demnitatea arhierească impărțită in rolul patriarhului de arhiepiscop al Bucureștilor și mitropolit al Munteniei și Dobrogei.

Cinci munți

In partea inferioară a stemei sunt reprezentați cinci munți, care simbolizează cele cinci mitropolii ale Patriarhiei Romane din vremea Patriarhului Miron Cristea: Muntenia, Moldova, Ardeal, Bucovina și Basarabia.

Porumbelul

Porumbelul regăsit in partea superioară a crucii patriarhale este simbolul demnității patriarhale. Patriarhul conduce Biserica in spiritul păcii cu ajutorul Duhului Sfant.

Doi ingeri

Cei doi ingeri fac referire la faptul că episcopii sunt slujitori ai lui Dumnezeu și ai oamenilor. Același simbol il au și veșmintele de diacon cu care sunt imbrăcați cei doi ingeri.

Metanierul

Metanierul ce conturează blazonul central arată faptul că alegerea episcopilor se face din randul monahilor.

Carja, crucea, mitra și inscripția

In partea superioară se regăsesc o mitră arhierească, o cruce de procesiune și o carjă episcopală. Aceste trei elemente fac referire la misiunea arhiereului de a-i indruma pe credincioși spre mantuire. Indemnul „Paște oile Mele”, preluat din dialogul Mantuitorului Iisus Hristos cu Sfantul Apostol Petru (Ioan 21:17), face referire la iubirea călăuzitoare spre mantuire a arhiereilor.

Vezi și: 2025 a fost declarat Anul Centenar al Patriarhiei Romane

Foto credit: Basilica.ro


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 110

Id: 80370

Data: Feb 23, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).