PS Veniamin și Gheorghe Carciu s-au intalnit cu romanii din sudul Ucrainei: Ierarhul a donat un generator electric

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Secretarul de Stat Gheorghe Carciu, șeful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului Romaniei, au vizitat, in perioada 20-21 mai, comunitatea romanească din sudul Ucrainei.

Călătoria a avut ca scop cunoașterea dificultăților cu care se confruntă comunitățile romanești din țara vecină și identificarea de modalități de sprijin. In plus, Episcopul Basarabiei de Sud a oferit un generator electric pentru școala romanească din Dimitrovca.

La Universitatea Pedagogică de Stat din Ismail, ierarhul și reprezentantul Guvernului Romaniei s-au intalnit cu reprezentanții comunității romanești. La intalnire a participat și Tiberiu Șarpe, Consulul General al Romaniei la Odesa.

„Păstrarea limbii romane este o prioritate a Guvernului Romaniei astăzi pentru toți romanii din lumea intreagă”, a spus Gheorghe Carciu.

Secretarul de stat s-a intalnit și cu Rectorul Universității Umaniste de Stat din Ismail, Yaroslav Kiciuk, cu care a discutat despre invățămantul pedagogic și formarea de cadre didactice care să predea in limba romană.

A doua zi, duminică, Episcopul Basarabiei de Sud a oficiat Sfanta Liturghie la Biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Hagi Curda, unde a oferit mai multe distincții. Secretarul de stat Gheorghe Carciu a primit de la ierarh „Crucea Sf. Ier. Dionisie Erhan”.

„Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, face o lucrare binecuvantată intr-o eparhie greu incercată in ultimul timp, dar in care credința creștină este cu atat mai puternică”, a scris pe Facebook Gheorghe Carciu după vizita făcută la Ismail.

Comunitatea istorică a romanilor din Ucraina numără in prezent aproximativ 400.000 de persoane. Dacă nu ar fi impărțiți in mod artificial intre „romani” și „moldoveni”, romanii ar fi a doua minoritate din țară ca număr.

Romanii basarabeni și nord-bucovineni�care au făcut parte – cu intermitențe – dintr-un stat al romanilor de-a lungul istoriei trăiesc azi in două țări: Republica Moldova și Ucraina (in Basarabia de sud-est –�Bugeac, la malul Mării Negre; in Regiunea Cernăuți –�Bucovina de Nord).

Comunități romanești compacte se găsesc și in Transcarpatia (Maramureșul istoric), dar nu au făcut niciodată parte din statul roman. Deși romanii majoritari și rutenii de acolo�au semnat�o declarație de unire cu Romania Mare, contextul politic nu a mai permis luarea ei in considerare la Conferința de Pace de la Paris (1920).

Vezi și:

  • Legea minorităților din Ucraina trebuie regandită: Șeful Dep. pentru Romanii de Pretutindeni in Maramureșul istoric
  • Guvernul roman dotează cu tehnologie informatică șase școli cu predare in limba romană din regiunea Cernăuți
  • Ziua Limbii Romane la nord-bucovineni: Au invățat germană, rusă, ucraineană, dar romana le dă speranța dăinuirii

Foto credit: Facebook / Gheorghe Carciu

Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 36

Id: 78355

Data: May 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).